PROTEST przeciwko ustwie o wspieraniu rodzin i pieczy zastępczej - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 9 z 121    [ Posty: 1202 ]

Napisano: 28 wrz 2010, 17:07

Witam.Tak sobie poczytałam wszystkie posty i...poza wzajemnymi docinkami,pretensjami,pytaniami czy zniosą kartę,kto będzie miał lepiej a kto straci, nie ma za grosz merytorycznej dyskusji co nam nie pasuje w ustawie.Jest mnóstwo zapisów dot.np.roli koordynatora pieczy rodzinnej,który jako kolejna osoba ma decydować o zasadności pobytu dziecka w placówce.Pytanie:co ma koordynator pieczy rodzinnej do placówek?Kolejna osoba do mieszania się w opiekę zinstytucjonalizowaną?jest ich już zdecydowanie za dużo a praca nasza.Kto powiedział,że nie można zatrudniać pracownika socjalnego?Ustawa jest docelowo dla placówek małych 14-to osobowych a póki co są też placówki duże.Czy ktoś pomyślał o przepisach przejściowych dla placówek 30-to osobowych,które mają przed sobą jeszcze kilka lat?Tych pytań do twórców ustawy jest więcej i może tym warto się zająć a nie wzajemną złością.Pozdrawiam.
~Hanka

Napisano: 28 wrz 2010, 18:24

Rozumiem, że według niektórych od tygodnia piszę nie na temat. Nie wiem też co dla niektórych oznacza \"merytoryczna dyskusja\". Regularnie piszę, że ustawa zawiera kuriozalne zapisy ośmieszające wszystkich, którzy będą mieli z tym \"czymś\" do czynienia.
Hanko piszesz, o \"roli koordynatora pieczy rodzinnej,który jako kolejna osoba ma decydować o zasadności pobytu dziecka w placówce\". O pobycie zawsze decyduje sąd, niezależnie od tego komu i ile opieka zapłaci za niewiążące nikogo decyzję. Instytucjami, których sąd się spyta o to czy dziecko ma wrócić czy nie, będzie opiniujący rodzinę kurator oraz RODK, a nie jakiś kolejny żałosny \"wynalazek\".
ps. Jak się mają zapisy ustawy do innych aktów prawnych przykładem jest artykuł 3 Konwencji o Prawach Dziecka:
1. We wszystkich działaniach dotyczących dzieci, podejmowanych przez publiczne lub
prywatne instytucje opieki społecznej, sądy, władze administracyjne lub ciała
ustawodawcze, sprawą nadrzędną będzie najlepsze zabezpieczenie interesów dziecka (ups! to nie \"powrót do rodziny\" jest najważniejszy?).
2. Państwa-Strony działają na rzecz zapewnienia dziecku w takim stopniu ochrony i opieki, w
jakim jest to niezbędne dla jego dobra, biorąc pod uwagę prawa i obowiązki jego rodziców,
opiekunów prawnych lub innych osób prawnie za nie odpowiedzialnych i w tym celu będą
podejmowały wszelkie właściwe kroki ustawodawcze oraz administracyjne (według nowej ustawy opiekę i ochronę dla niektórych dzieci przewidziano dopiero po 10 r.ż).
3. Państwa-Strony zapewnią, aby instytucje, służby oraz inne jednostki odpowiedzialne za
opiekę lub ochronę dzieci dostosowały się do norm ustanowionych przez kompetentne
władze, w szczególności w dziedzinach bezpieczeństwa, zdrowia, jak również dotyczących
właściwego doboru kadr tych instytucji oraz odpowiedniego nadzoru (\"o doborze kadr\" i \"nadzorze\" chyba wystarczająco pisałem wcześniej).
Mogę \"przejechać się\" po tej ustawie zdanie po zdaniu a i tak niektórzy stwierdzą, że \"nie merytorycznie\".
~etatysta

Napisano: 28 wrz 2010, 18:48

Widać,że ta ustawa ma masę takich niedociągnięć i nie wiadomo czego jeszcze.Totalny rozkład będzie i pozostawianie dzieci w patologicznych środowiskach.Dziwię się jak niektórzy bronia jej mówiąc nawet,ze \"no cóz jestem za chociaz będę musiała zmienić pracę\".Ludzie Wy chyba nie znacie tej ustawy,ze tak piszecie \"jestem za\".
~Terenia

Napisano: 28 wrz 2010, 19:52

W placówkach będzie mozna zatrudniać pracownika socjalnego.
~Ustawa

Napisano: 28 wrz 2010, 21:46

~Tereniu a co twoim zdaniem wyklucza tą ustawę?
~ale jaja

Napisano: 28 wrz 2010, 21:48

~Ustawa a skąd wiesz że będzie można zatrudniać pracownika socjalnego w placówkach. W ustawie nie ma o nim wzmianki.
~ale jaja

Napisano: 29 wrz 2010, 10:46

Poczytaj dokładnie:).Widać dokładnie nie znasz zapisów nowej ustawy.Ale nie powiem Ci gdzie.
\"Ale jaja\" niech same sobie znajdą.
~Ustawa

Napisano: 29 wrz 2010, 11:21

~Ustawa ale jesteś podstępna - proszę cię jednak o pomoc w znalezieniu tego zapisu. Ja nie znalazłem nic co by w jakiś jednoznaczny sposób wskazywało że pracownicy socjalni będą mogli być pracownikami ośrodków opiekuńczo wychowawczych.
~ale jaja

Napisano: 29 wrz 2010, 12:10

24) w art 120\"Pracownicy socjalni mogą być równiez zatrudniani przez podmioty realizujące zadania okreslone w przepisach o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej.
str.114
Ludzie z Ministerstwa tez to mówili,że w placówkach 30 osobowych nadal beda zatrudniani pracownicy socjalni.
Warto poczytać dokładnie ustawę panie \"ale jaja\".
~Ustawa

Napisano: 29 wrz 2010, 12:29

Ja ten zapis nie traktuję jako jednoznaczna wytyczną do tego że pracownicy socjalni mogą pracować w placówkach. A też tak myślę o tym co napisałaś o ludziach z ministerstwa, czy to istotne że oni tak mówili jeśli nie ma zapisu w ustawie o tym.
~Ustawa a napisz mi jeszcze bo widzę że się świetnie orientujesz i interpretujesz - jak ja pracuje w placówce opiekuńczo wychowawczej która składa się z mieszkań w których przebywa po 6 do 10 dzieci a w sumie ich jest 50 to czy moja placówka może zatrudniać pracownika socjalnego?
~ale jaja

Strona 9 z 121    [ Posty: 1202 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x