rzucajcie temat O czym rozmawiamy ..... - HYdE PaRK

Strona 11 z 11    [ Posty: 110 ]

Napisano: 27 lis 2014, 15:52

ale Art- brut inaczej sztuka naiwna to sztuka szlachetna bo surowa - prawdziwa czyli autentyczna.
Dlaczego ? Spontan, malarstwo charakterystyczne dla osób niepełnosprawnych czy chorych psychicznie. Oni malują jak czują, jak widzą- amatorzy -bez wyuczonych technik, metod, bez szkół i całych tych manier-które mają profesjonaliści. Jest zajebista ja uważam. Nie ma nic wspólnego ze sztuką współczesną, bynajmniej nie funkcjonuje pod takim nazewnictwem- (co sugerujesz )- choć pokusiłabym się o stwierdzenie że może faktycznie powinna być kierunkiem/stylem w sztuce współczesnej - ponieważ każdy artysta jest "pojechany" na swój sposób- ale z drugiej strony to już nie było by to.
Kto był w Krakowie u Matsaka ( bodajże) w Galerii ?- polecam.
emilka14

Napisano: 27 lis 2014, 15:59

to takie obrazy też powinny ci się podobać:
Grupa Janowska:
https://www.google.pl/search?q=grupa+ja ... 592%3B1728

akurat taki na szybko znalazłem...
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 27 lis 2014, 16:04

obraz "Torowisko" lub " Szopienickie hałdy" - przykłady najbardziej zbliżone do Art- Brut, przypominają prace Nikifora - jednego z czołowych przedstawicieli tego stylu.
Ok. koniec pracy.
emilka14

Napisano: 29 lis 2014, 20:41

Rzucam temat: Śmierć.
Adam29

Napisano: 30 lis 2014, 18:19

o śmierci na poważnie czy z przymróżeniem oka?

"Śmierć - zwany również przez niektórych antropomorficzną personifikacją, jest wbrew pozorom rodzaju męskiego i mówi DUŻYMI LITERAMI. Chce za wszelką cenę poznać przyjemności śmiertelników. Lubi koty. Jego główny cel: pozbawić Cię głowy i innych wnętrzności w celu poznania anatomii człowieka. Jego ulubione narzędzie: kosa. W czasie wolnym zajmuje się gotowaniem oraz pozowaniem do okładek albumów Children of Bo(re)dom. Nadejście Śmierci jest trzecią pewną rzeczą na świecie, poza płaceniem podatków i Kevinem Samym w Domu w każde święta. Nie wierzy w św. Mikołaja, ani nie pierze skarpetek (dlatego nie dostaje prezentów). Śmierć ma kosę, bo uważa, że to fajne narzędzie do obierania ziemniaków tudzież cięcia głów.."

Kiedyś się natknęłam na taki opis a w związku z tym, iż ja śmiertelnie boję się tego dnia i JEGO- przyłączam się do definicji j/w,bo łatwiej mi "przełknąć " tę myśl . Nie jestem aktualnie gotowa na poważne rozmowy z NIM -ale skoro to facet to mam nadzieję -że się dogadamy..kiedyś. Zresztą co mógłby mi zarzucić..??
emilka14

Napisano: 01 gru 2014, 15:54

Wszyscy cierpimy na tę przewlekłą chorobę przenoszoną drogą płciową która od momentu poczęcia przybliża nas do grobu tudzież urny. Niedługo wybije mi 30-tka. Dziwne uczucie.
Adam29

Napisano: 16 sty 2015, 18:32

Temat: fobie.
Ares

Napisano: 18 sty 2015, 20:05

Ja mam np arachnofobię...
Człowiek jest najgłębiej uzależniony od swojego odbicia w duszy drugiego człowieka, choćby ta dusz była kretyniczna.
Grzesko888
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 11 sty 2015, 15:25
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2015, 20:17

Ja mam kancerofobię.
Ares

Napisano: 21 sty 2015, 21:45

Cześć wszystkim. Czy Waszym zdaniem tak zwana rekuperacja ma szanse na rozwój w w najbliższym okresie? Wiemy jak świat współcześnie dąży do tego, aby w miarę możliwości wszystko było zdrowe dla środowiska. Myślicie, że jest to godne uwagi? Trafiłem ostatnio na taką stronę https://www.ventermo.pl/ i z tego co tam piszą, to faktycznie jest to warte uwagi. Macie jakieś doświadczenia z tym?
Zrozumieć to znaczy zadawać wiele pytań.
Szejk94
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 15 sty 2015, 20:43
Zajmuję się:

Strona 11 z 11    [ Posty: 110 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x