Poradnik asystenta cz. II - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 107    [ Posty: 1063 ]

Napisano: 14 sie 2013, 0:21

Część II Poradnika asystenta rodziny

Kontynuacja wątku dla asystentów rodzin - w celu wzajemnego wsparcia

Poradniki asystenta - cz. I

Zapraszamy również na stonę interentową: https://www.asystentrodziny.info

Asystent Rodziny (Dział FORUM OPS.PL)
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2014, 10:08 przez angoc, łącznie zmieniany 1 raz.
angoc

Napisano: 01 lis 2013, 16:59

Tak, zostało to - kwalifikacje asystentów, prawa pracownicze, warunki pracy, m.in. brak lokalnych zasobów pomocowych poruszone w dyskusji z Przedstawicielkami Ministerstwa, zebrano postulaty i uzasadnienia dot. zmian w ustawie o wspieraniu rodziny. Zostały opisane i przesłane.
https://www.facebook.com/pages/Asystent ... 378?ref=hl
~Izabela

Napisano: 04 lis 2013, 15:56

Hej Asystenci! Macie może swoje legitymacje jako pracownik MOPs lub OPS, jeśli tak to skąd wzięliście wzór? Jest w jakimś rozporządzeniu? Proszę o podpowiedź:)
~Asystentka

Napisano: 04 lis 2013, 22:52

Ciebie Kasia faktycznie nie rozumiem ;)
~Kinga

Napisano: 04 lis 2013, 22:56

No i raczej jest mi to obojętne Kingo/Elu:)
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 04 lis 2013, 22:58

Do Kasi, byłam Ar przez 2 lata plus badania naukowe z rodzinami z mojego miasta, czyli u każdej rodziny po 2-3 razy (w sumie 30 rodzin). W większości rodzin byli panowie i chcieli ze mną rozmawiać. Nie zdarzyło mi się, że nie. Starałam się pracować w sposób towarzyszący i partnerski. Choć rozumiem, że nie z każdą osobą się tak da i nie każdy facet chce gadać z kobietą - przedstawicielką służb społecznych. Dlatego są próby diad asystenckich (pracy w parach kobieta-mężczyzna). Natomiast jestem za tym, aby próbować a nie zakładać z góry, że z facetami się nie da. Jeśli o to Ci chodziło podważając moje kompetencje.
~Izabela

Napisano: 04 lis 2013, 23:01

Legitymacji Ar nie ma w rozporządzeniu. OPS-y robią je na wzór tych, co mają PS.
~Izabela

Napisano: 05 lis 2013, 12:53

Dziękuję Izo za odpowiedź:) Trudno się przebić na forum
~Asystentka

Napisano: 07 lis 2013, 15:35

Witajcie koleżanki i koledzy!
Jestem tutaj nowy ale czytając te wszystkie posty stwierdza że zdania sa podzielone ale to normalne.Więc powiedzcie jak to będzie po nowym roku? może w końcu dostaniemy jakies większe pieniążki bo nasza praca naprawdę jest w cenie, pozatym dlaczego nasze kierownictwo przywłaszcza sobie nasze małe sukcesy sobie i się nimi chlubi?
~Asystent

Napisano: 08 lis 2013, 9:43

Do ~rafał_te

Jak dobrze wiem to pracownicy socjalny piszą na każdy rok plan wspierania podopiecznych. W mojej gminie tak bynajmniej jest. Spytaj się pracownika socjalnego czy by ci nie pomógł, on też musi wykazać, że współpracuje z asystentem rodziny albo stwórzcie razem plan pomocy rodzinie. Nikt tego ci nie zabroni. A jak kierownik każe taki plan zrobić i jej mówiłaś, że nie ma w zadaniach pisania takiego planu. To powinna ci pomóc bynajmniej pierwszy zrobić.
~Nina

Strona 1 z 107    [ Posty: 1063 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x