wyprawka - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 8    [ Posty: 74 ]

Napisano: 12 gru 2007, 21:44

iw ma rację, pomoc rzeczowa nie jest uzależniona od dochodów można powiedzieć,że jest obligatoryjna
~Mona

Napisano: 12 gru 2007, 22:00

Witam Cię Mona!!! Dziwnie interpretujesz przepisy. W Rozporządzeniu w paragr. 6 ust 1 jest: wartość pomocy na zagospodarownie ustala się jako równowartość kwoty nie wyższej niż 300% podstawy tj. nie wyższej niż 4941,00 zł. Nie bez powodu ustawodawca dodał \"nie wyższej\". I tak: Równowartość kwoty 300% podstawy wynosi 4941,00 zł natomiast równowartość kwoty np. 200% podstawy wynosi 3294,00 i o to tutaj chodzi. Nie mamy przekraczać równowartości kwoty nie wyższej niż 300%.
Dla porównania: Patrz paragr. 6 ust. 2, w którym jest: wartość pomocy na zagospodarownie dla osoby niepełnosprawnej ustala się jako równowartość 300% podstawy. W tym przypadku równowartość podstawy wynosi 4941,00 zł i ani mniej, ani więcej. Jak zatem Ty to interpretujesz???
Myślę, że powinnaś skorzystać z porady Radcy Prawnego.
~Ania

Napisano: 12 gru 2007, 22:28

Czy słowa \"równowartość kwoty nie wyższej\" oznaczają, że można dać mniej, ja to rozumiem, że nie można przekraczać tej kwoty a nie dawać mniej. Myślę, że ustawodawca dał taki zapis, bo pomoc rzeczowa to zakup sprzętów i trudno dopasować kwotę równej wartości, więc może być drobna różnica. W tej sprawie stoję po stronie wychowanków, którzy najczęściej nie mają nic a zdarza się,że otrzymują połowę rzeczówki. Radca prawny może by mi się przydał, może więcej pomogłabym dzieciom, chociaż zabrzmiało to złośliwie w twoim poście Aniu. Pozdrawiam
~Mona

Napisano: 14 gru 2007, 20:46

Pisząc o \" wyprawce\" miałem na myśli pomoc na usamodzielnienie i na kontynuację nauki. W przypadku pomocy rzeczowej masz absolutną rację.
~szafa

Napisano: 14 gru 2007, 20:50

uważam, iż mona ma rację
~iw

Napisano: 15 gru 2007, 17:03

Ja rozumiem słowa \" Równowartość kwoty nie wyższej \" jako równowartość kwoty przyznanej jednak nie wyższej niż 4941. Tzn. jak przyznajemy 250% kwoty podstawy to jest to równowartość kwoty 4117,50 i nie jest ona wyższa niż 300%. Natomiast jeśli chodzi o obronę usamodzielniającej się młodzieży, to czegoś tu nie rozumiem. Jestem pracownikiem socjalnym ( myślę, że z powołania) i nie jest moim celem krzywdzić dzieciaków tylko im pomóc. Niestety przepisy są jakie są. Mój post nie miał być złośliwy tylko przykro mi, że tak atakujesz OPS-y. Przecież wszystkim nam chodzi o to samo \"POMAGAĆ\"
~Ania

Napisano: 20 gru 2007, 23:23

Absolutnie nie atakuję OPS, mam tylko przykre doświadczenia np. chłopiec, który nie ma nic ( nawet mieszkanie wynajmuje), otrzymuje 3000 wyprawki, szukam klucza przyznawania tej pomocy, ale nie rozumiem. To co czytam o 250% to moim zdaniem nadinterpretacja, ustawodawca nie zrobił takiego zapisu. Ciebie też nie atakuję, uważam, że przepisy powinny być precyzyjne i powinno się je czytać a nie interpretować, bo nic z tego nie wynika oprócz bałaganu. Wesołych świąt wszystkim pracownikom socjalnym życzę i wielkiej podwyżki w nowym roku.
~Mona

Napisano: 15 cze 2008, 23:01

POZWOLĘ SOBIE WTRĄCIĆ SŁÓWKO .... UWAZAM I TAK BĘDĘ CZYNIC, ŻE DZIECIOM, KTÓRE BĘDĄC WYCHOWANKAMI PLACÓWEK LUB RODZIN, NIE NALEZY SIĘ OBLIGATORYJNIE KWOTA RÓWNA 300%.A DLACZEGO ? A DLATEGO,ŻE W WIĘKSZOŚCI PRZYPADKÓW - DAJĄC WSZYSTKO SANKCJONUJEMY PASOZYTNICTWO. NIE WIDZĘ ŻADNYCH POWODÓW, BY LESEROWI, KTÓRY NIE UCZYŁ SIĘ, NIEUSTANNIE UCIEKAŁ, SPRAWIAŁ WYŁĄCZNIE KŁOPOTY I ROKUJE DOKŁADNIE TAKĄ SAMĄ PRZYSZŁOŚĆ DAWAĆ W PRZENCIE PAŃSTWOWE PIENIĄDZE !!!!!!!! ZA CO ?????
NATOMIAST TYM, KTÓRZY BYLI W PLACÓWCE, RODZINIE - OK - PRZYZNAM PEŁNE 300% I JESZCZE SPONSORA ZAŁATWIĘ, BO WIEM, ZĘ W TO DZIECKO WARTO INWESTOWAĆ.
PRZYZNAWANIEM PEŁNYCH KWOT Z AUTOMATU UCZYMY ROSZCZENIOWOŚCI, KTÓRA TAK BARDZO DOTYKA PRACOWNIKÓW SOCJALNYCH. OD PIERWSZEGO LIPCA ZMIENIAM FORMULARZ PLANU USAMODZIELNIENIA I WPROWADZAM RUBRYKĘ - OPINIA PLACÓWKI/RODZINY. TAKA BĘDZIE KASA, JAKA WCZEŚNIEJ PRACA - NO COMMENTS. POZDRAWIAM
~IWONA

Napisano: 05 gru 2008, 11:10

prosze mi napisac jaka kwote wyprawki moge dostac jesli przebywalam w domu dziecka rok mi mowia ze 100% tzn 1642 zl czy to mozliwe i od czego to zalezy?
~lul

Napisano: 06 maja 2009, 18:38

jezeli bylam wychowanka osrodka 13 lat to taka sama kwote wyprawki dostane co ci ktorzy byli 234 lata? albo jest to zalezne od lat bycia w osrodku
~sylwia

Strona 2 z 8    [ Posty: 74 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x