jestem w trakcie otrzymywania wyprawki rzeczowej mnie akurat przyznali 1647 zł kwota jaką przyznaja zalezy od czasu przebywania w placówce lub rodzinie zastepczej...itp.ja np.przebywalam 17 miesiecy.
wie ktoś może w jakch sklepach wydają oryginalne faktury?
Ponieważ nie dostałem od nich listy sklepów. a do poniedziałku musze przynieść oryginalne faktury. NIE MOŻE być proforma
Witam,
byłam w rodzinie zastępczej od 4 klasy podstawówki do 18 roku życia pod opieką mojej chrzestnej - siostry mamy. Obecnie kończę III rok studiów i planuję iść na magisterkę. Do dziś na każdym wywiadzie słyszę tylko, że mogę ubiegać się o \"wyprawkę\" rzeczową, jeśli chodzi o pieniężną nikt nic mi nie powiedział z pcpr na jej temat!!!!!!!!!!!!!!!!!! Chciałabym dowiedzieć się co muszę zrobić żeby otrzymać którąś z tych wyprawek, jaka wyprawka mi się należy? W jakiej kwocie? Jakie dokumenty muszę złożyć? To jest straszne, że zamiast uzyskać informacje w pcpr, z forum dowiaduję się...dobrze, że w ogóle znalazłam takie forum... będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam
A mi powiedzieli ,że wyprawkę dostane po zakończeniu nauki jak będę miała WŁASNY DOM!!!Tylko ciekawa jestem skąd ja wezmę pieniądze bym mieć WŁASNY DOM gdyż mieszkam z koleżankami w wynajętym mieszkaniu bo po rodzicach nic nie mam!!!! Wszyscy tacy mądrzy w tym PCPRze najchętniej złotówki by nie dali i w ogóle nic by nie dali,co jakaś podwyżka renty o marne złotówki się podniesie to trzeba multum papierków załatwiać jakby to mało człowiek miał utrapień na głowie,zero zrozumienia że nie ma się z niczyjej strony pomocy i trzeba radzić sobie samemu. Pracę ciężko znaleźć bo każdy domaga się doświadczenia,ale skąd to doświadczenie jeśli człowiek się uczy!!!!
witam, mam pytanie odnośnie pomocy na zagospodarowanie, tzw.\"rzeczówka\" i wyprawki.sprawa wygląda w ten sposób, że właśnie ubiegam się o przyznanie tych świadczeń i np powiedziano mi, że jeżeli zmieszczę się (wyposażenie mieszkania) w kwocie ok 6500tyś. (wyprawka) - to nie otrzymam \"rzeczówki\", po obliczeniu okazało się, że jednak się nie zmieszczę, więc część ma być kupiona za środki z \"rzeczówki\" - potrzebne faktury, a reszta sprzętu ma być kupiona z wyprawki - również faktury, jak to jest???chciałam stopniowo tzn za środki z rzeczówki wyposażać mieszkanie, a wyprawkę przeznaczyć na wynajem mieszkania w większym mieście bo mam tam ofertę dobrej pracy.dla jasności wspomnę, że byłam wychowankiem Ddz przez 12-13 lat.
nie wiem poco tak się rozpisywać
Prawda jest tak ze teoretycznie osoba która jest dłużej niż trzy lata w placówce lub w rodzinie powinna dostać 300%
ale to jest tylko teoria i w praktyce to jest różnie moja koleżanka jak się usamodzielniała to chcieli jej dać 500zł
jestem w rodzinie zastepczej juz 19 lat. Jezeli rzuce studia i od pazdziernika znow zaczne inny kierunek to czy ponownie mi przyznaja pomoc pieniezna? Kiedy moge sie ubiegac o wyprawke?
witam! mam pytanie, mianowicie byłam w rodzinie zastepczej przez 11 lat, po czym poszlam na usamodzielnienie. Co miesiac z PCPR dostawałam niecałe 500zl na kontynuowanie pieniedzy, do tego przyznano mi ponad 4000zl na pomoc rzeczowa tzn. umeblowanie mieszkania z czego musialam sie rozliczyc fakturami. Wszystko oczywiscie przedstawialam i było OK. do czasu az moj chłopak zaczal pracowac- otoz wtedy Pani z Pcpr odmowila mi pomocy mowiac ze urtrzymuje sie tez z pieniedzy chlopaka i jego wyplata przekracza nam kwote dochodu do ktorej moga oni nam pommoc! Czy teraz jezeli nie otrzymujne juz miesiecznej pomocy z PCPR to moge sie ubiegac o pieniadze na calkowite usamodzielnienie tzw. wyprawke?? co mi sie nalezy?? prosze o odpowiedzi, bo jestem w marnej sytuacji a nikt z PCPR nie powiedzial mi o co moge sie ubiegac i co mi sie nalezy??