wyprawka - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 4 z 8    [ Posty: 74 ]

Napisano: 03 wrz 2009, 12:38

aha i jeszcze jedno a w zasadzie dotyczy to tego samego o czym pisałem wcześniej chodzi mi o to czy pieniądze z wyprawki moge np. trzymać na koncie ile chcę i wydać na co chcę czy podobnie jak środki z pomocy na zagospodarowanie muszę udokumentować wszelkie zakupy fakturami???
~adam

Napisano: 12 wrz 2009, 0:47

Mam pytanko i prosiłam bym o pomoc. Obecnie ukończyłam naukę i nalezy mi się wyprawka w kwocie 4.941-jest to pomoc pięnięzna-po jakim czasie dostane te pieniadze? i czy moge je włozyc na książeczkę? I jeszcze jedno pytanko, należy mi sie tez pomoc rzeczowa-jaka to może byc kwota? Kazdy mówi zawsze inaczej. I czy moge kupic zamiast sprzetu AGD, meble z ata pomoc rzeczową.? Czekam na odp. Z góru dziekuje i pozdrawiam
~ZANETA

Napisano: 16 wrz 2009, 21:30

Witam. Mam podobny problem.Od 16roku życia moją rodziną zastępczą jest moja babcia. Obecnie mam 24 lata i w tym roku zakończyłam naukę. Zgodnie z umową dostarczyłam świadectwo . Pani w MOPSie nie wspomniała nic o tzw. wyprawce, poinformowała mnie natomiast ze mogę ubiegać się o tzw. rzeczówkę, którą być może otrzymam dopiero w przyszłym roku. Moje pytanie brzmi: czy należy mi się owa wyprawka, czy muszę pisać jakieś podanie?
~Izabel

Napisano: 29 wrz 2009, 22:28

Jak masz 24 lata to najprawdopodobniej pomoc pieniężną na usamodzielnienie otrzymałaś po ukończeniu 18 -tki - na podstawie starej ustawy o pomocy społecznej / musisz się dopytać w swoim MOPs-ie/. Jeśli nie to musisz tam pobrać wniosek o udzielenie pomocy pieniężnej na usamodzielnienie. Wniosek ten opiniuje opiekun usamodzielnienia.
Pomoc na zagospodarownie w formie rzeczowej potocznie zwana rzeczówką przyznawana jest po złożeniu wniosku
~sorry.

Napisano: 30 wrz 2009, 16:10

Przykład. Dziewczyna w listopadzie kończy 18 lat i odchodzi z placówki. Do szkoły chce isc ale jeszcze nie teraz. Jak juz sie zdecyduje złozy wniosek o pomoc na kontynuowanie nauki. A teraz? Zglosiła w planie \"rzeczy\" ktore bedzie potrzebować bo zaczyna od zera. Narazie poki nie dostanie mieszkania zamieszka u matki. Więc czy obojetnie kiedy złozy wniosek o pomoc? Tzn kiedy otrzyma juz mieszkanie? Czy nalezy zrobic to wczesniej..
~;]

Napisano: 30 wrz 2009, 20:42

dzień dobry. wstyd mi że zapytam, bo w poniedziałek miałam właśnie obronę, na administracji o kierunku praca i służby socjalne. w kazym bądź razie mam 24 lata, 15 listopada odbieram dyplom i ciekawa jestem jaki okres się czeka na \"wyprawkę\", gdyż sama byłam w rodzinie zastepczej a decyzje z pcpr mam do dziś? a do konca roku chciałabym wykupic mieszkanie za 2% i dlatego licze, że na ten cel dostanę \"wyprawkę\" po złożeniu wniosku lub przynajmniej decyzję w trybie administracyjnym. wiem też że mozna dostać wiecej niż do 300%, dodatkowo od \"powiatu\". czy to prawda?
~ala

Napisano: 02 paź 2009, 11:40

Witam!!! Jestem wychowankiem Domu Dziecka, w którym przebywałem od listopada 93 roku do czerwca roku 2005. Obecnie jestem, a w zasadzie będę na 5 roku studiów na UW. Mam pytanie, a mianowicie przysługuje mi pomoc na zagospodarowanie i tzw. wyprawka. Wiem, że jeżeli chodzi o pomoc na zagospodarowanie wszelkie zakupy trzeba udokumentować fakturami itd. Natomiast jak to jest z wyprawką???Proszę o odpowiedź.
Aha i jeszcze jedno a w zasadzie dotyczy to tego samego o czym pisałem wcześniej, chodzi mi o to czy pieniądze z wyprawki moge np. trzymać na koncie ile chcę i wydać na co chcę czy podobnie jak środki z pomocy na zagospodarowanie muszę udokumentować wszelkie zakupy fakturami???
~adam

Napisano: 02 paź 2009, 13:39

faktury nalezy przedstawić
~social

Napisano: 21 sty 2010, 15:02

Wychowankom rodzin zastepczych i placówek opiekuńczo wychowawczych żadna pomoc się nie należy, mozna się jedynie ubiegać o przyznanie pomocy pieniężnej na kontynuowanie nauki, pomocy pieniężnej na usamodzielnienie oraz pomocy na zagospodarowanie w formie rzeczowej ( pomoc na zagospodarowanie w formie rzeczoewj jak sama nazwa wskazuje jest przyznawana w postaci rzeczy a nie pieniędzy ). Pomoc na usamodzielnienie i pomoc na zagospodarowanie w formie rzeczowej to dwie rózne formy wsparcia, nie przyznaje się ich zamiennie. Aby otrzymać którąkolwiek z wymienionych form pomocy trzeba spełnić warunki okreslone w ustawie o pomocy społecznej i rozporządzeniu w sprawie przyznawania w/w form pomocy. pozdrawiam
~ma

Napisano: 26 sty 2010, 16:28

co za forum, same wodolejstwo i prawie żadnych konkretów
~adam

Strona 4 z 8    [ Posty: 74 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x