Byłem w Opaleniu w 2005 przez pół roku i żałuję każdego dnia który tam spędziłem. Po opuszczeniu tego wariatkowa przeszedłem na terapie tu
https://www.olo-woskowice.co/ i do tej pory jestem trzeźwy. Nie wiem jak jest teraz ale za mnie to były tam rządy totalitarne, gdyby nie wychowawcy nie raz doszło by do linczu. Społeczność jak z książki Władca Much - Williama Goldinga. Totalnie zakłamanie i hipokryzja, praca od rana do nocy (wykorzystywanie pacjentów na rzecz odbudowy obiektu) zero terapii. Nie było tygodnia żeby ktoś nie uciekł a nawet i częściej. 90% społeczności to ludzie którzy chowali się przed więzieniem. Tresura nienawiści dla tych opuszczających ośrodek (jesteś z nami albo przeciwko nam) Nie mogłeś mieć własnego zdania bo cię ukrzyżowali. Podlizywanie się kadrze w zamian za względy, no i oczywiście Lobotomia. Najlepsze to ci którzy się już prawie wyleczyli a za dwa dni do pokoju albo skok przez płot i dyla a za tydzień z powrotem bo on nie chce do więzienia (mięczak teraz się boi bo wsypał na policji wszystkich kumpli i chce zostać do puki sprawa nie przycichnie). Śpiewanie piosenek, pisanie wierszy, referatów, orbity i inne konsekwencje za niezgaszenie światła, za wolną prace czy inne głupoty. Pamiętam jak dostałem 100 orbit za źle napisaną prace domową z historii. Starsza społeczność robiła z siebie bohaterów a w rzeczywistości miała młodszych gdzieś (towarzystwo wzajemnej adoracji). Kadra to samo. Niema równych są równi i równiejsi. Jak np. bolała kogoś noga to znaczy że symuluje i i tak biegać musiał he he. Replaye na zmianie po 4 pod rząd, nic dziwnego że ktoś mleczaka przypalił jak nie spał z 3 doby. Najśmieszniejsze były te wszystkie konkursy, święta, rocznice i inne dyskoteki (nie mamy chleba damy wam igrzyska) Śmiać mi się chce z tego domu wariatów i z tych wszystkich rezydentów co po 2-3 lata spędzili w ośrodku i mają się za wielkich twardzieli, a dali się oszukać. Może i jesteście trzeźwi ale jakim kosztem. Matki i Ojcowie, Żony i Mężowie zabierajcie stamtąd swoje pociechy bo są lepsze miejsca do leczenia a nie bat na plecy i do kieratu.