koordynator rodzinnej pieczy zastępczej - Piecza Zastępcza

Strona 22 z 23    [ Posty: 229 ]

Napisano: 15 mar 2017, 15:36

Sukces....Właśnie otrzymaliśmy wiadomość, że Sędzia przychylił się do naszego wniosku. Rodzice biologiczni odzyskali pełnię władzy rodzicielskiej.
agab13
Praktykant
Od: 25 cze 2015, 15:03
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2017, 21:21

A czy istnieje jakaś podstawa prawna regulujaca, to czy rodzic biologiczny może czy nie może mieszkać z rodziną zastepcza? Pytam bo mam podobny przypadek matka planuje wprowadzić się do domu rodziny zastępczej ale z osobnym wejściem. Wiem logiczne, ze ja nie wyrażę zgody, mieszkali by przez ścianę, ale czy jest jakiś Art.?
Iwona.T
Praktykant
Od: 22 mar 2017, 21:15
Zajmuję się: RZ

Napisano: 10 kwie 2017, 10:17

Czy w sytuacji gdy w rodzinie zastępczej doszło do przemocy na dziecku, od razu wnioskujecie o rozwiazanie rodziny zastępczej, informujecie sąd, czy po rozmowie dajecie rodzinie szansę?
Iwona.T
Praktykant

Napisano: 10 kwie 2017, 10:19

Czy w sytuacji gdy w rodzinie zastępczej doszło do przemocy na dziecku, od razu wnioskujecie o rozwiazanie rodziny zastępczej, informujecie sąd, czy po rozmowie dajecie rodzinie szansę?
Iwona.T
Praktykant

Napisano: 11 kwie 2017, 15:28

Na początek Informacja do Sądu i negatywna ocena rodziny. po pół roku kolejna ocena, jeśli negatywna to rozwiązanie RZ.
agab13
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2017, 22:42

Podpowiedzcie proszę co w sytuacji gdy protokół z zespołu na, którym nie było rodziny zastępczej mówi o braku zasadności pobytu w rodzinie zastępczej i rodzina zastepcza nie chce go podpisać i nie zgadza się z nim? Od oceny rodziny, rodzina może się odwołać...A jak w tym przypadku?
Iwona.T
Praktykant

Napisano: 10 maja 2017, 11:23

Po ocenie wysyłasz informacje do Sądu razem z wnioskiem dotyczącym np. powrotu dziecka do rodzica biologicznego. Sędzia to zweryfikuje. rodzice zastępczą powiadomcie tylko, że taki wniosek pójdzie do sądu. będą się wypowiadać na sali rozpraw jak chcą.
agab13
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2017, 14:46

Ile razy w miesiącu musi przychodzic koordynator rodzin zastępczych do rodziny zastępczej?
Czy koordynator może nachodzić rodzinę zastępczą niezapowiadając się w godzinach porannych 7,30 do 9? Rodzina opiekuje się 16 letnią dziewczynką, mają też własne dziecko 9 miesięczne.
Była próba rozmowy z koordynatorem, prośba o szacunek do czasu. Odpowiedź była jedna, że mają prawo być od 7.30 do 22.
Z tego co wiem nie da się dogadać z koordynatorem. Czytałam też ustawę, z której nie wynyika, że koordynator ma taki obowiązek.
Mam pytanie można to gdzieś dalej zgłosić czy lepiej nie walczyć z tym a pogodzić się z sytuacja? Jak to prawnie wygląda?
Katarzyna345678123
Praktykant
Od: 17 maja 2017, 14:29
Zajmuję się: Sprzedaż kredytów

Napisano: 19 maja 2017, 10:00

U nas jest zasada, że umawiamy się na wizyty kilka dni wcześniej. Wynika to z faktu, że koordynator ma pomagać i wspierać a nie kontrolować. Przecież takie niezapowiadane "naloty" kojarzą się z kontrolą i korzystają z nich pracownicy socjalni, kuratorzy i asystenci. Zawsze dochodzę do kompromisu z moimi rodzinami co do daty i godziny spotkania. ja jako koordynator szanuje codzienne obowiązki i plany rodzin zastępczych, a oni dostosowują się do moich planów i terminów. Ja na razie mam mało "problemowe" rodziny tak więc wizyty odbywają się co 4-8 tygodni. Niezapowiedzianie to bym może przyszła do rodziny jakbym miała jakieś niepokojące sygnały lub przeczucie.
agab13
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 24 maja 2017, 12:04

W sumie rodzina zastępcza przed rozpoczęciem współpracy z koordynatorem podpisuje oświadczenie, że na taka współpracę się godzi...agab masz szczęście, że masz spokojne i pewne rodziny których nie musisz kontrolować, chciałabym takie:) niestety nie zawsze tak jest, w grę wchodzi często m.in podejrzenie nadużywania alkoholu itd. więc kontrola musi być.
A tak w innej sprawie, wiecie jak wygląda procedura umieszczenia dziecka z rodziny zastępczej do placówki opiekuńczo-wychowawczej? Czy opiekun prawny (rodzina zastępcza) kierując do MOS musi również zgłosić sprawę do sądu, czy postępować jak rodziny biologiczne bez ingerencji sądu...i ostatnia kwestia co robicie z rodzicami którzy nie płacą alimentów? wysyłacie wnioski sami do sądu?
Iwona.T
Praktykant

Strona 22 z 23    [ Posty: 229 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x