koordynator rodzinnej pieczy zastępczej - Piecza Zastępcza

Strona 23 z 23    [ Posty: 229 ]

Napisano: 24 maja 2017, 12:09

Witaj. Co do umieszczania dzieci w MOW czy MOS nic Ci nie podpowiem. Natomiast u nas jak rodzice biologiczni nie płaca alimentów to informujemy rodziców zastępczych żeby kierowali sprawę do komornika. Są tacy co rezygnują z tych pieniędzy, ale większość posłuchała naszej sugestii.
agab13
Praktykant
Od: 25 cze 2015, 15:03
Zajmuję się:

Napisano: 24 maja 2017, 12:30

Źle się wyraziłam, chodzi o pozwy. W przypadkach gdzie alimenty jeszcze nie zostały zasądzone przez sąd.
Iwona.T
Praktykant
Od: 22 mar 2017, 21:15
Zajmuję się: RZ

Napisano: 24 maja 2017, 14:12

Pozew w imieniu dziecka składa Dyrektor PCPR w Sądzie Rodzinnym. Jeśli od umieszczenia dziecka w pieczy miną rok to powołuje się na art. 38 ust. 2 ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r.
o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (najczęstsza sytuacja). Niedawno występowaliśmy z pozwem przed rokiem od umieszczenia dzieci w pieczy, to wtedy powołaliśmy się na art 38 ust 1 w/w ustawy i dołączyliśmy opinię GOPS na terenie której matka dzieci była zameldowana.
agab13
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 21 cze 2017, 16:19

Witam. Proszę o pomoc. Dziewczyna lat 16 przebywająca w rodzinie zastępczej chciałaby wyjechać sama na zorganizowana przez biuro podróży 2 tygodniową kolonię do Francji. W takim wypadku rodzice zastępczy muszą mieć pozwolenie Sądu na taki wyjazd czy tylko rodziców biologicznych?
agab13
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2017, 15:02

Wyjazd dziecka na zorganizowane kolonie (nie pełnienie pieczy zastępczej poza granicami RP) wg mnie jest bieżącą opieką i wychowaniem, tj. wystarczy zgoda opiekuna (zastępczego, faktycznego) nie prawnego czyli biologicznego. Pewnie, że idealna by była sytuacja gdyby się porozumieli w sprawie, ale jeżeli nie ma takiej możliwości to dlaczego dziecko ma nie jechać, albo żyć w niepewności kiedy o co zrobi z tym sąd.
boguśka
Praktykant
Od: 22 cze 2017, 10:14
Zajmuję się: piecza zastępcza

Napisano: 24 lip 2017, 13:01

Witam wszystkich serdecznie.

Chciałam się zapytać Was - doświadczonych koordynatorów pieczy zastępczej - o to czy osoba, która nie ma prawie żadnego doświadczenia może być dobrym koordynatorem? Idąc do pierwszej pracy zostaje wrzucona na głęboką wodę czy najpierw ma możliwość obserwowania i uczenia się przez jakiś czas? Chodzi o to, że chciałabym spróbować swoich sił, na pewno dawałabym z siebie 1000% ale przeraża mnie fakt, że mogę komuś zaszkodzić swoją niekompetencją (jestem świeżo po ukończeniu studiów - praca socjalna) :( :(
Proszę, odpowiedzcie na moje pytania i napiszcie co o tym sądzicie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Gosia_25
Praktykant
Od: 24 lip 2017, 12:50
Zajmuję się: Nie pracuję

Napisano: 25 lip 2017, 11:25

Cześć.
Nie wiem czy jestem doświadczonym koordynatorem, ale pracuje na tym stanowisku prawie 3 lata. przez pierwsze 2-3 miesiące na początku byłam przerażona. Na szczęście trafiłam na super współpracowników i Dyrektora. Jeżeli jesteś osobą kontaktową, chcesz pomagać rodzinom zastępczym (a nie bawić się w "urzędnika") to na Twoim miejscu spróbowała bym. Zawsze pojawia się dylemat i lęk, ze komuś możesz zaszkodzić, tego nie unikniesz. Odwagi. To bardzo satysfakcjonująca praca.
agab13
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 04 sie 2017, 13:33

Ponawiam pytanie odnośnie MOS. Jak wygląd procesu umiwszczenia, gdy rodzic zastępczy jest opiekunem prawnym? Jaka jest nasza rola (osrodka) i co później ze świadczeniami dla takiej rodZiny?
Iwona.T
Praktykant
Od: 22 mar 2017, 21:15
Zajmuję się: RZ

Napisano: 30 cze 2021, 10:39

Kontrola NIK
"Oceniając organizację pracy należy również zaznaczyć, że skontrolowane jednostki prawidłowo realizowały resortowy program Asystent rodziny i koordynator rodzinnej pieczy zastępczej, w ramach którego otrzymywane środki stanowiły około 40% kosztów zatrudnienia koordynatorów. Środki te były jednak niewystarczające dla zapewnienia godziwych wynagrodzeń. Powodowało to dużą rotację na tych stanowiskach, a tym samym niestabilną pracę z rodzinami zastępczymi i rdd. Liczba koordynatorów była niewystarczająca, głównie z uwagi na to, że powiaty nie były skłonne ponosić wydatków na ten cel. W konsekwencji, w połowie skontrolowanych jednostek, przekroczony był ustawowy limit 15 rodzin zastępczych i rdd przypadających na jednego koordynatora."
od jakiej kwoty zaczyna się godziwe wynagrodzenie dla koordynatorów?
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Strona 23 z 23    [ Posty: 229 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x