Witaj. Co do umieszczania dzieci w MOW czy MOS nic Ci nie podpowiem. Natomiast u nas jak rodzice biologiczni nie płaca alimentów to informujemy rodziców zastępczych żeby kierowali sprawę do komornika. Są tacy co rezygnują z tych pieniędzy, ale większość posłuchała naszej sugestii.
Pozew w imieniu dziecka składa Dyrektor PCPR w Sądzie Rodzinnym. Jeśli od umieszczenia dziecka w pieczy miną rok to powołuje się na art. 38 ust. 2 ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r.
o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (najczęstsza sytuacja). Niedawno występowaliśmy z pozwem przed rokiem od umieszczenia dzieci w pieczy, to wtedy powołaliśmy się na art 38 ust 1 w/w ustawy i dołączyliśmy opinię GOPS na terenie której matka dzieci była zameldowana.
Witam. Proszę o pomoc. Dziewczyna lat 16 przebywająca w rodzinie zastępczej chciałaby wyjechać sama na zorganizowana przez biuro podróży 2 tygodniową kolonię do Francji. W takim wypadku rodzice zastępczy muszą mieć pozwolenie Sądu na taki wyjazd czy tylko rodziców biologicznych?
Wyjazd dziecka na zorganizowane kolonie (nie pełnienie pieczy zastępczej poza granicami RP) wg mnie jest bieżącą opieką i wychowaniem, tj. wystarczy zgoda opiekuna (zastępczego, faktycznego) nie prawnego czyli biologicznego. Pewnie, że idealna by była sytuacja gdyby się porozumieli w sprawie, ale jeżeli nie ma takiej możliwości to dlaczego dziecko ma nie jechać, albo żyć w niepewności kiedy o co zrobi z tym sąd.
Chciałam się zapytać Was - doświadczonych koordynatorów pieczy zastępczej - o to czy osoba, która nie ma prawie żadnego doświadczenia może być dobrym koordynatorem? Idąc do pierwszej pracy zostaje wrzucona na głęboką wodę czy najpierw ma możliwość obserwowania i uczenia się przez jakiś czas? Chodzi o to, że chciałabym spróbować swoich sił, na pewno dawałabym z siebie 1000% ale przeraża mnie fakt, że mogę komuś zaszkodzić swoją niekompetencją (jestem świeżo po ukończeniu studiów - praca socjalna)
Proszę, odpowiedzcie na moje pytania i napiszcie co o tym sądzicie?
Cześć.
Nie wiem czy jestem doświadczonym koordynatorem, ale pracuje na tym stanowisku prawie 3 lata. przez pierwsze 2-3 miesiące na początku byłam przerażona. Na szczęście trafiłam na super współpracowników i Dyrektora. Jeżeli jesteś osobą kontaktową, chcesz pomagać rodzinom zastępczym (a nie bawić się w "urzędnika") to na Twoim miejscu spróbowała bym. Zawsze pojawia się dylemat i lęk, ze komuś możesz zaszkodzić, tego nie unikniesz. Odwagi. To bardzo satysfakcjonująca praca.
Ponawiam pytanie odnośnie MOS. Jak wygląd procesu umiwszczenia, gdy rodzic zastępczy jest opiekunem prawnym? Jaka jest nasza rola (osrodka) i co później ze świadczeniami dla takiej rodZiny?
Kontrola NIK
"Oceniając organizację pracy należy również zaznaczyć, że skontrolowane jednostki prawidłowo realizowały resortowy program Asystent rodziny i koordynator rodzinnej pieczy zastępczej, w ramach którego otrzymywane środki stanowiły około 40% kosztów zatrudnienia koordynatorów. Środki te były jednak niewystarczające dla zapewnienia godziwych wynagrodzeń. Powodowało to dużą rotację na tych stanowiskach, a tym samym niestabilną pracę z rodzinami zastępczymi i rdd. Liczba koordynatorów była niewystarczająca, głównie z uwagi na to, że powiaty nie były skłonne ponosić wydatków na ten cel. W konsekwencji, w połowie skontrolowanych jednostek, przekroczony był ustawowy limit 15 rodzin zastępczych i rdd przypadających na jednego koordynatora."
od jakiej kwoty zaczyna się godziwe wynagrodzenie dla koordynatorów?