Gotując obiad mamy pod opieką np. zupę, kartofelki i smażącego się kotleta
A to zalecenia ghp w gospodarstwach agroturystycznych:
Osoby przygotowujace posiłki musza postepowac zgodnie z wymogami higieny i nie mogą przyczyniać sie do zanieczyszczenia żywności.
Podstawowe wymagania dotyczace higieny osobistej i warunków zdrowia pracowników przedstawiają sie nastepujaco:
każda osoba przygotowujaca posiłki musi wykazywac odpowiedni stan zdrowia, okreslony na podstawie badan lekarskich i odpowiednich badan analitycznych,
osoba chora lub podejrzana o chorobe zakazna, cierpiaca na infekcje dróg, oddechowych, biegunke lub ropne schorzenia skóry powinna byc bezzwłocznie odsunieta od pracy wymagajacej kontaktu z żywnoscia,
podczas przygotowywania posiłków nie mona wykonywac czynnosci, które mogłyby przyczynic sie do zanieczyszczenia żywnosci, a w szczególnosci: palic tyton, pluc, kasłac, czyscic nos, itp.,
przed rozpoczeciem pracy każda osoba przygotowujaca posiłki powinna umyc sie i załoyc czysta odzież robocza (fartuch) i tam gdzie to niezbedne, nakrycie głowy zabezpieczajace przed wpadnieciem włosów i zanieczyszczen,
należy przestrzegac zasad higieny i czystosci zwłaszcza rak – miec krótko obciete paznokcie; rece naley myc :
• przed rozpoczeciem pracy z żywnoscia,
• kadorazowo po wyjsciu z toalety,
• po kadej czynnosci z surowcami lub półproduktami i kadej innej czynnosci „brudnej”,
• okresowo podczas pracy, gdy nastepuje zmiana rodzaju wykonywanej czynnosci,
wszelkie skaleczenia i zranienia dłoni powinny byc zabezpieczone wodoodpornym opatrunkiem,
nie powinno sie nosic biuterii, zegarków, szpilek i spinek do włosów oraz innych drobnych przedmiotów, które mogłyby zagrażac bezpieczenstwu konsumenta w przypadku dostania sie do żywnosci
Czy u Was przestrzega się tych zasad? A może macie jakieś inne zasady? A może nie przejmujecie się takimi detalami jak np. czy wychowanek umył ręce po skorzystaniu z toalety zanim zaczął wspólnie z wychowawcą gotować