odpłatność biologicznych w 2012 roku - Stare tematy

Strona 2 z 7    [ Posty: 69 ]

Napisano: 29 lis 2011, 23:32

od stycznia 2012 planujemy wydawać rodzicom dzieci w rz i placówkach decyzje o pełnej odpłatności, w uchwale chcemy natomiast uregulować kwestie umarzania należności z powyższych decyzji (i wtedy zbieranie dokumentów, sprawdzanie czy spełni ten rodzic kryteria do umorzenia) i odstępowania od ustalania odpłaty (np w przypadku gdy rodzica nie można zlokalizować).
~Ewa

Napisano: 30 lis 2011, 14:23

1. który art. mówi o tym, że decyzje odpłatności mają być wydawane na podstawie oświadczeń?
2. czego mają dotyczyć te oświadczenia? (tylko dochodów czy też sytuacji np. zdrowotnej, składu rodziny?
3. kto fizycznie będzie te oświadczenia zbierał? wystąpicie o nie do opsów? sami będziecie jeździć? wyślecie pismo do rodzica,by się stawił?
~:)

Napisano: 30 lis 2011, 18:28

- w ustawie nie ma słowa o wywiadach
- ja słyszałam, że jak się odstąpi od odpłatności to trzeba na koniec roku wystawić rodzicowi pit - wiecie coś na ten temat?
- czy będzie jedą decyzją obciążać oboje rodziców?
~Ma-a

Napisano: 30 lis 2011, 18:31

- czy będziecie jedną decyzją obciążać oboje rodziców?
- macie już pomysł na uchwałę?
~Ma-a

Napisano: 01 gru 2011, 11:26

wiem, że nie ma wywiadów, ale co stoi na przeszkodzie, by rada powiatu określiła w uchwale warunki umarzania itp właśnie na podstawie wywiadu z ops?

Napisano: 01 gru 2011, 12:22

Art. 194. 1. Opłatę, o której mowa w art. 193 ust. 1, ustala, w drodze decyzji, starosta właściwy ze względu na miejsce zamieszkania dziecka przed umieszczeniem w rodzinie zastępczej, rodzinnym domu dziecka, placówce opiekuńczo-wychowawczej, regionalnej placówce opiekuńczo-terapeutycznej albo interwencyjnym ośrodku preadopcyjnym.
2. Rada powiatu określa, w drodze uchwały, szczegółowe warunki umorzenia w całości lub w części, łącznie z odsetkami, odroczenia terminu płatności, rozłożenia na raty lub odstępowania od ustalenia opłaty, o której mowa w art. 193 ust. 1.
3. Starosta na wniosek lub z urzędu, uwzględniając uchwałę, o której mowa w ust. 2, może umorzyć w całości lub w części łącznie z odsetkami, odroczyć termin płatności, rozłożyć na raty lub odstąpić od ustalenia opłaty, o której mowa w art. 193 ust. 1.
~ale jaja

Napisano: 01 gru 2011, 13:00

umiemy czytać :) liczymy na jakiś komentarz od siebie :) jakieś pomysły itp.

Napisano: 01 gru 2011, 14:35

Ten temat jest największą pustynia :-(

Jeszcze tak poważnie nie myślałam o tym, ale uważam tak jak Ewa i tajemnicza ~:), że nic nie \"stoi na przeszkodzie, by rada powiatu określiła w uchwale warunki umarzania itp właśnie na podstawie wywiadu z ops?\" bo w poprawionym art 107 będzie pisało że wywiad przeprowadza sie w celu ustalenia sytuacji (..) osób i rodzin .... i nie ma mowy, że tylko dla celów przyznania pomocy

Ale powiem wam, że migają sie od odpowiedzi na te nas nurtujące pytania nawet wielkie prawnicze głowy :-s
~iwa

Napisano: 02 gru 2011, 13:33

my nie zamierzamy z góry wydawać decyzji o pełnej odpłatności, mamy plan by napisać taką uchwałę by sobie nie komplikować tej działki, wiele rzeczy można w takiej uchwale uregulować.

Napisano: 02 gru 2011, 17:15

Ja tak na prawdę nie wiem jak to będzie wyglądało od stycznia. Dowiem się wszystkiego w praktyce.
~P

Strona 2 z 7    [ Posty: 69 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x