odpłatność za ZOL - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 2 z 6    [ Posty: 51 ]

Napisano: 03 lis 2007, 21:43

czy jest zgodne z prawem pobieranie przez zol oprocz 70 % dodatkowo jeszcze od rencisty 120 zl co m-c na jakies stowarzyszenie
~barbara

Napisano: 16 lis 2007, 18:12

Raczej nie jest to zgodne z prawem. Pacjent płaci 70% a resztę daje NFZ.
~zośka

Napisano: 21 lis 2007, 10:44

Witam. Mi w ZOL powiedziano, że opłata nie dotyczy leczenia ,które finansuje NFZ, ale kosztów pobytu typu pranie i wyżywienie i mamy im za to płacić.
~Anna

Napisano: 07 lut 2008, 11:55

mam ten sam problem - klientka wymaga całodobowej opieki, a w ZOL-ach publicznych nie było miejsc, więc trafiła do niepublicznego, gdzie żądaja od nas pokrycia częściowych kosztów (różnica między kosztem pobytu, a opłata wnoszona przez osobe umieszczoną) , nie wiem jak to rozwiązać administracyjnie, czy wydac decyzje, gdzie póżniej wykazac te kwoty w sprawozdaniach itp. (dodam że klientka ma dochód znacznie powyżej kryterium, więc zas. okresowy odpada)
~@S

Napisano: 25 lut 2008, 19:05

Za ZOL płaci się 70% dochodu netto potrącając wcześniej alimenty i inne zobowiązania np. sądowe lub komornicze.
Ja tak przynajmniej robię:)
70% świadczenia nizależnie od dochodu.
Jeśli osoba nie ma dochodu to ja piszę wywiad śr. i prośbę o zasiłek okresowy lub stały.
To tak w skrócie.
Nie słyszałam żeby umawiać sie z MOPS-em na płacenie określonych kwot.
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2008, 9:26

\"rozmawiałam z NFZ. Wszelkie opłaty które pobiera ZOL od MOPSow są nieprawne. Pacjent płaci 70% swojego dochodu a za świadczenia płaci NFZ. Inne opłty nie wchodzą w grę. NFZ proponuje pisać skargi w takich przypadkach\"
ciekawi mnie przepis co do tej wypowiedzi
~N

Napisano: 01 kwie 2008, 13:15

A ja mam taki przypadek, że 70% z renty kobiety to za mało żeby się dostała do zol bo minimum to 650 zł a ona nawet całej swojej renty tyle nie ma.... no i różnicę ma dopłać jej brat. Co wtedy z 30% które jej zostaną? A czy ten brat może po prostu wpłacać te 650 zł na konto zol a jej pieniądze brać dla siebie?
~red_aga

Napisano: 20 kwie 2008, 15:24

Jaka jest maksymalna kwota, którą można potrącać z dochodu osoby przebywającej w ZOL? Do niedawna było to 1420 zł. Słyszałam, że się zwiększyła. Proszę o maila.
~zośka

Napisano: 25 cze 2008, 19:19

Wczoraj dowiedzialem sie ze jest to 1590 zl.
~kolek

Napisano: 03 lip 2008, 13:13

Dzięki ~kolek. Masz na to jakiś przepis prawny? Pozdrawiam
~zośka

Strona 2 z 6    [ Posty: 51 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem