odpłatność za ZOL - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 5 z 6    [ Posty: 51 ]

Napisano: 21 mar 2011, 10:36

Mam pytanie , czy zasiłęk pielęgnacyjny z tytułu niepełnosprawności 153 zł wlicza sie do dochodu ??
~monika d

Napisano: 23 mar 2011, 21:12

Mam pytanie czy 250 % procent najnuższej emerytury za pobyt w ZOL oblicza się od kwoty netto czy brutto najniższej emerytury lie to wynosi w 2011 r.
~AW

Napisano: 25 mar 2011, 16:17

czy ZOL moze zazadac \"doplaty\" do owych 70% dochodu osoby, ktora jest w ZOL-u? Innymi slowy. Jezeli, 70% emerytury to ok 1000 zl to czy ZOL moze zazadac doplaty od osoby korzystajacej z opieki lub tez rodziny tej osoby?
~Franek

Napisano: 26 mar 2011, 20:30

Proszę o informacje o kwocie najwyższej ustawowej stawki za pobyt w ZOL
~AW

Napisano: 01 kwie 2011, 14:19

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ z dnia 30 grudnia 1998 r. w sprawie sposobu i trybu kierowania osób do zakładów opiekuńczo-leczniczych i pielęgnacyjno-opiekuńczych oraz szczegółowych zasad ustalania odpłatności za pobyt w tych zakładach. (Dz. U. Nr 166, poz.1265)
1.1. Skierowanie do zakładu opiekuńczo-leczniczego albo do zakładu pielęgnacyjno-opiekuńczego, zwanego dalej \"zakładem\", wydaje w drodze decyzji organ, który utworzył publiczny zakład, albo organ, który zawarł umowę z niepublicznym zakładem na wykonywanie zadań publicznego zakładu opieki zdrowotnej, zwany dalej \"organem kierującym\".

2. Z wnioskiem o wydanie skierowania do zakładu, zwanym dalej „wnioskiem\", może wystąpić osoba ubiegająca się o skierowanie do zakładu albo jej przedstawiciel ustawowy lub - za zgodą tej osoby albo jej przedstawiciela ustawowego - inna osoba lub zakład opieki zdrowotnej.

a nadto:
USTAWA z dnia 27 sierpnia 2004 r.o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. Nr 210, poz. 2135 ze zm.)

Art. 18. 1. Świadczeniobiorca przebywający w zakładzie opiekuńczo-leczniczym, pielęgnacyjno-opiekuńczym lub w zakładzie rehabilitacji leczniczej, który udziela świadczeń całodobowych, ponosi koszty wyżywienia i zakwaterowania. Miesięczną opłatę ustala się w wysokości odpowiadającej 250 % najniższej emerytury, z tym że opłata nie może być wyższa niż kwota odpowiadająca 70 % miesięcznego dochodu świadczeniobiorcy w rozumieniu przepisów o pomocy społecznej.
~OPSO

Napisano: 03 maja 2011, 10:47

Czy osoba zatrudniona na etacie w zakładzie pracy może przebywać w ZOL-u? Miała wylew i jest nieprzytomna od 3 miesięcy. Korzysta ze zwolnienia lekarskiego. Jak powinna być naliczana opłata za pobyt w zakładzie?
~RYCHU

Napisano: 19 sie 2011, 20:27

Osoba przebywająca w ZOL otrzymuje najniższą rentę. Jest w trakcie rozwodu. Sąd zasądził alimenty od jej męża. Czy dochód osoby przebywającej w ZOL to tylko renta czy renta+alimenty?
~Jan

Napisano: 21 wrz 2011, 13:53

Czy ktoś może mi pomóc ?mam mamę w ZOL do marca do sierpnia płaciłam 250% najniższej emerytury tj.1820,45 .Od września ZUS potrąca z emerytury i przekazuje do ZOL 271,7%
nie jest to zgodne z ustawą z dnia 27 sierpnia 2004r Dz.U.Nr.210 poz.2135 ze zm. art.18.1 jest to ZUS Warszawa dostaję odpowiedż że tak jest ustawiony system.Proszę o pomoc jak mam to załatwić?
a może ktoś znalazł się w podobnej sytuacji? dlaczego ZUS omija USTAWĘ? czekam na odpowiedż .Z poważaniem GD.
~GD

Napisano: 21 wrz 2011, 14:55

przepraszam błąd do marca nie od marca do sierpnia płaciłam 250% najniższej emerytury itd....
~GD

Napisano: 19 wrz 2012, 11:55

czy ZUS przekazuje do zol 70% kwoty emerytury brutto (kwoty świadczenia) czy70% kwoty emerytury netto (świadczenie do wypłaty na rękę) ???
~adam

Strona 5 z 6    [ Posty: 51 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem