odpłatność za ZOL - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 3 z 6    [ Posty: 51 ]

Napisano: 24 lis 2008, 14:29

kochani nie znam przepisu w pomocy społecznej, który uprawniałby Ośrodek do opłacania pobytu w ZOL.
I ja tego nie robię. Sprawa jest prosta, jeśli klient ma zasiłek stały. Należy przyjąć, że osoba trafiająca do ZOL jest w takim stanie zdrowia, że kwalifikuje się do zasiłku stałego, jeśli nie ma oczywiście własnych świadczeń emerytalno rentowych.
Prawda jest też taka, że ZOL-e na dzień dobry pytają jaki klient ma dochód i na wiadomość, że nie więcej jak 1200 zł, to nie chcą rozmawiać.
Ale nie mają prawa, aby osoby nie przyjąć.
Pozdrawiam Halinka.
~ela

Napisano: 29 lis 2008, 21:23

U mnie w ZOL-u nie są przyjmowane dokumenty jeżeli osoba nie ma świadczeń tj. renty, emerytury lub zasiłku st. z OPS. Na podstawie zebranych dokumentów urząd wydaje decyzje o skierowaniu - odpłatności i dopiero osoba wpisywana jest na liste oczekujących na miejsce. pozdrawiam:-)
~Ela

Napisano: 08 gru 2008, 18:10

Ja pracuję w ZOL-u gdzie taka chora sytuacja nie istnieje, przepisy są jasne, a więc 70% dochodu i basta!!!
Oczywiście są zole, które same-sobie przyjmują z góry że będą tam osoby z dochodem : \" nie mniej niż...\"- ale to nie jest zgodne z prawem, z tego co wiem oczywiście.;), a jeśli ktoś zna sie na przepisach i zaczyna to bardziej zglębiać to wiecie jaka dostaje odpowiedz??? - żeby skladać dokumenty gdzie indziej bo jest BARDZO długa kolejka oczekujących!!- skandal ale tak jest.
Ja mam to szczęście że pracuję w takim zolu , gzie nie ma takich praktyk. Wszystko zgodnie z prawem.
Przecież to człowiek jest najważniejszy!. Nie wielu zastanawia się co może kiedyś w przyszlości stać się i z nim samym, a nie życzylabym nikomu, żeby stanął kiedys przed takim MUREM i.... odszedł z kwitkiem.
Pozdrawiam
~Ania

Napisano: 10 sty 2009, 20:34

Aniu ,odpowiedz proszę w jaki sposób podpisują dokumenty chorzy z którymi jest brak kontaktu słowno - logicznego i trudno ustalić ich wolę co do umieszczenia w ZOL. Czy w takich przypadkach rodziny starają się o ustanowienie opiekuna prawnego?
~Ela

Napisano: 19 sty 2009, 18:40

Albo opiekun prwany, albo odcisk prawego kciuka- jeśli stan chorego nie pozwala mu sie samodzielnie podpisać, czasem też lekarz pisze że podpis chorego nie możliwy ze wzgędu na stan zdrowia... u mnie raczej takich sytuacji nie ma. Wyjątek stanowił chory, którego rodzina starała sie o rentę z ZUS, i rzeczywiście tam poprosili o odcisk kciuka, oczwiwiście z moim poświadczeniem o zgodności, miał on co prawda zasiłek chorobowy, ale dzięki temu że udało się złożyć dokumenty już otrzymuje on rentę:)
Myślę że najlepiej jest porozmawiać bezpośrednio z oddziałową lub dyrektorem, bo co ZOL, to inne procedury, z tego co tak sobie czytam... a szkoda.... bo człowiek jest najważniejszy.
~Ania

Napisano: 09 paź 2009, 13:35

czy oddziałowa ma prawo z tychpozostałych30% kupować :mydło,szampon,papier toaletowy,odświeżacze powietrza itp.Dziwne że kupuje za pieniądze chorych lekko lub głęboko upośledzonych. Inni mają sobie kupić sami a że wolą kupić papierosy myją się samą wodą. Czy muszą płacić za fryzjera ?Za zakupione koszule,koszulki,majtki,papcie?
~Ewa

Napisano: 26 lis 2009, 16:51

a co powinna zawierać taka decyzja. jest jakiś wzór.
prosze o odpowiedz bo akurat mamy taki przypadek gdzie koniecznej jest wydanie decyzji o dopłacie.
~ala

Napisano: 07 gru 2009, 22:48

Mam pytanie.Moja Babcia przebywa obecnie w ZOL-u.Posiada dwa dochody emeryturę Polską i rentę Francuską po mężu.I skoro ZOL ma prawo pobrać 70 procent dochodu pacjenta z Polskiej emerytury.To czy ma prawo zabrać drugie 70 procent z drugiego świadczenia,które otrzymuje z Francji????Proszę jeżeli ktoś jest w stanie mi poradzić był bym wdzięczny.
~Roman

Napisano: 08 gru 2009, 16:18

Mam pytanie. Czy do odpłatności za ZOL wlicza się dodatek pielęgnacyjny czy też nie.
~Beata

Napisano: 08 gru 2009, 16:19

Mam pytanie. Czy do odpłatności za ZOL wlicza się dodatek pielęgnacyjny czy też nie.
~Beata

Strona 3 z 6    [ Posty: 51 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x