odpłatność za ZOL - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 4 z 6    [ Posty: 51 ]

Napisano: 14 cze 2010, 0:33

w jaki sposób kalkuluje się opłatę za pobyt w ZOL dla osoby , która ma na swoim utrzymaniu niepracującą żonę. Obie osoby żyją we wspólnym gospodarstwie. Zona ma jedynie dodatek pielęgnacyjny w wysokości 153 pln
~ludwika

Napisano: 07 lip 2010, 14:24

art.18 ustawy o narodowym funduszu zdrowia mówi że odpłatność wynosi 70% dochodu pacjenta (bez względu w jakiej wysokości on jest) to że zol wymusza to poprostu jest cwany albo źle interpretuje ten artykuł.
Radze ustalić stopień niepełnosprawności lub przedstawić dochód matki o ile się na to zgodzi.
Najlepiej to jak będzie orzeczona przyznać zasiłek stały i gdy nawet wyjdzie on 50 zł to z tego biorą 70% reszte pokrywa narodowy fundusz.
~Anna

Napisano: 08 lip 2010, 10:35

Mam serdeczne pytanie. Moja mama przebywa od 13 dni w ZOL-U.Za kilka dni w czerwcu otrzymałam fakturę do opłaty za pobyt, którą opłaciłam.Pytanie moje to:czy będę nadal otrzymywała faktury za pobyt mamy i będę sama opłacała, czy bezpośrenio ZUS.Nadmieniam, że za pobyt odliczne jest 70% emerytury dla ZOL, a co z 30%, które zostają.Kto je otrzymuje?
~Irena

Napisano: 14 lip 2010, 17:02

30%emerytury, czyli to co pozostaje po opłaceniu kosztów utrzymania w Zol, otrzymuje osoba pobierająca świadczenie.Musi Pani dowiedzieć się w oddziale Zus jak wygląda procedura przesyłania świadczenia.
~Małgorzata

Napisano: 23 lis 2010, 21:01

ja mam problem gdyz moj dziadzio potrzebuje dostac sie do zol-u ale w moim wojewodztwie nie ma mijsca w zadnym czy zole prywatne pobieraja taka sama oplate jak panstwowe prosze o odpowiedz
~magda

Napisano: 14 sty 2011, 22:44

Dzień dobry.
Ja mam pytanie....jak długo osoba po wylewie może przebywać w ZOL-u...
Mój brat miał dwa tygodnie temu wylew i jest sparalizowany, powiedziano mi, ze należałoby umieścic go w ZOL-u.
Brat jest osobą samotną, od śmierci mamy mieszkał sam...
Ja mieszkam w innym mieście .
Proszę o odpowiedż
~Jadwiga

Napisano: 06 lut 2011, 16:28

witam czy ma ktos moze wzor wnisku do umieszczenia w ZOL
~jola

Napisano: 08 lut 2011, 23:38

a ja wiem tyle, że w każdym zolu inna bajka
trzeba sie dowiadywać osobicie na miejcu
~juzek

Napisano: 11 lut 2011, 20:07

Proszę o opinię na temat Centrum Opieki i rehabilitacji \"ZDROWIE\" w Częstochowie ul Batalionów Chłopskich, słyszałem bardzo dziwne opinie, a chciałem z niego skorzystać, jednak mają nieścisłości i brakowało konkretnych informacji udzielanych przez personel.
~filip

Napisano: 13 mar 2011, 23:27

każdy zol pobiera 70%. Bierzemy kwotę brutto od tego odejmujemy zdrowotne oraz zaliczkeę na podatek i robimy z tej kwoty 70 % , pozostałe 30% zostaje na rachunku depozytowym. Jeżeli jesteście upoważnieni możecie pobierać te kwotę co miesiąc (przelewem bankowym lub w kasie )z każdej odpłatności zostaje jeszcze \"nadpłata\" wynika to z faktu iż np. ZUS przesyła kwotę inna od odpłatności w ZOL ważne są upoważnienia.
~monika D

Strona 4 z 6    [ Posty: 51 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x