Placówki 14 i 30 osobowe i co dalej. - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 4 z 6    [ Posty: 51 ]

Napisano: 25 sty 2014, 14:45

Marianna są i we wszystkich a znam kilka jest tak jak w opisanym Wałbrzychu. Myślisz, że ktoś się tym przejmuje. W ustawie nie ma przyjmowania dzieciaków do 7 roku życia to ich nie ma i tyle. Co się będą muzycy i bokserzy tym przejmować.
~Marcin

Napisano: 25 sty 2014, 16:08

łódzkie-dom małego dziecka zamiast 30 ma 47 dzieciaczków)plus 2 filie (dzieci starsze, ale nie przekraczające 7 roku życia)-.Koniec roku 2013-120 wychowanków zamiast 90.
Adopcji sporo, głównie niemowlęta.Rodzin zastępczych jak na lekarstwo, trochę powrotów do domów rodzinnych
~bella

Napisano: 25 sty 2014, 22:30

do c.h.o.l.e.r.y. może ktos powinien sie tym przejąć! może Rzecznik Praw Dziecka?
~Marianna

Napisano: 30 sty 2014, 12:34

ha,ha,ha po mimo wszystko poczucie humoru mi dopisuje ale bez przesady.

Po zmianie ustawy i braku dobrej woli do współpracy z moja fundacją prowadzącą 3 RDDz w 2 powiatach przestaliśmy istnieć.

Od roku nie możemy nawet zostać RZ na naszym terenie PCPR nie ma potrzeb a innych nie chcą wpuścić w grudniu 2013 złożyłam ofertę do DMDz w Wałbrzychu -cisza w DMDz w Jaworze przepełnienie-ale dzieci mają b.dobrą opiekę i nic im nie brakuje prócz przytulania noszenia na rękach bo tego nie wolno.

Placówki socjalizacyjne i rodzinna piecza zaszczute na siebie odnośnie tego kto lepiej opiekuje się dziećmi jak hieny walczące o padlinę.

Czasami czytam że może powinien się ktoś tym zająć -a kto z was to nagłośnił w mediach czy u RPD- bo ja tak.
~rodzina dla dzieci

Napisano: 30 sty 2014, 14:39

W związku z tym, że u nas wolne miejsca były to Wałbrzycha dzwoniłam.. usłyszałam, ze \"nie mają potrzeb\"... Rodziny Zastępcze SĄ! -cała masa bez dzieci.. i co z tego??
~rdd

Napisano: 30 sty 2014, 14:42

jest jeden szczegół
placówka nie umieszcza dzieci w rodzinnej pieczy zastępczej bo nie ma takich uprawnień

dziecko umieszczone jest w pieczy w jej określonym ogniwie decyzja sądu i po skierowaniu PCPR (lub jak tam się to zwie w różnych miejscowościach)

również placówka nie rozstrzyga czy dany kandydat jest dobrym kandydatem

wszystkie dzieci muszą być zgłoszone do ośrodków adopcyjnych i PCPR

placówki nie walczą o dziecko jak o padlinę ... placówki po prostu przyjmują każde dziecko które dostaje skierowane do nich, bo trzeba zabezpieczyć dziecku takie miejsce ... po prostu

jak pracuję kilkanaście lat nigdy nie było żebrania o dzieci w PCPR ... wręcz domagaliśmy się rodzin zastępczych ... ale to już nie w gestii placówek

więc to r.p.z. walczy jak to określiłaś (łeś) o dziecko jak padlinę
~Marianna

Napisano: 30 sty 2014, 16:04

placówki nie umieszczają w RZ ale nie są zainteresowane przejściem dzieci do rodzin twierdząc że dzieci nie mają uregulowanej sytuacji-a przecież RZ to nie adopcja

po złożeniu odpowiednichdokumentów sąd rozstrzyga i RZ ustanawia dla dzieci jeśli rodzina złoży imienny wniosek z danymi tych dzieci -skąd je otrzymać skoro DDZ i PCPR-y milczą

do OA zgłasza się nie wszystkie dzieci tylko z uregulowaną sytuacją prawną w celu adopcji

informacja o walce miała pomóc w zastanowieniu się dlaczego piecza instyt. jest wrogiem rodz. pieczy zast.

placówki po prostu przyjmują dzieci na skierowanie PCPR i z postanowieniem z sądu o umieszczeniu w placówce opiek.-wych socjaliz. lub rodzinnej
ponieważ placówki nie muszą występować z wnioskiem imiennym jak RZ
~rodzina dla dzieci

Napisano: 30 sty 2014, 16:38

Marianna zgadza się - do Wałbrzycha telefon był do MOPS i PCPR a nie do placówki..

Dwa lata temu mieliśmy również przypadek gdzie to placówka \"walczyła\" o przejście dzieci do nas.. ( dzieci malutkie, brak całkowity kontaktu z rodziną biologiczną, to były 12, 13 i 14 dzieci w rodzinie -cała reszta w adopcji/RZ.. brak był zgody pcpru wtedy..)
~rdd

Napisano: 30 sty 2014, 16:42

powtórzę
to nie placówka decyduje gdzie dziecko będzie

na Zespołach są obecni pracownicy PCPR i mają wiedzę ile dzieci w jakim wieku jest i jaka jest ich sytuacja prawna i rodzinna

ddz obowiązuje ochrona danych osobowych i nie może każdemu kto przychodzi z zewnątrz podawać danych dzieci

to PCPR dokonują kwalifikacji rodzinnej pieczy i to do nich należy decyzja komu podać takie dane i z kim chce podpisać umowę o pieczę rodzinną
~Marianna

Strona 4 z 6    [ Posty: 51 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x