pomoc rodzinie - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 4 z 6    [ Posty: 60 ]

Napisano: 21 wrz 2013, 1:04

Była u mnie Pani, bardzo miła i sympatyczna Kobietka, bawiła się z psem i wygłaskała kota... ale w takim długim wywiadzie wszystko znowu spisała i spytała na co chcę pomoc, wiec zgodnie z nauką powiedziałam, ze zasiłek celowy z programu dożywiania na żywność , zasiłek na leki - dałam fakturę tę z lipca co miałam, i zasiłek okresowy na niepełnosprawność i bezrobocie oraz zasiłek celowy na wydatki bieżące - nie wspomniałam, że na światło. Pani pokręciła głową, chwilę się zastanowiła i mówi - na żywność mogę wystąpić, na leki ma Pani fakturę, więc miała Pani za co wykupić leki - ja na to, że to nie wszystkie leki i że mam jeszcze recepty swoje i męża. Pani grzecznie i miło, że recepty są z sierpnia, więc nie mogą być, żebym w przyszłym miesiacu, o ile bedę występować po pomoc miała recepty nowe i wycenione w aptece, wówczas może otrzymam jakieś dofinansowanie do leków... na zasiłek okresowy, to może Pani napisać, ale tu będzie napewno odmowa, bo obecnie nie ma pieniędzy i w to miejsce wolałaby wystąpić więcej na żywność - więc się zgodziłam - pewnie niepotrzebnie, ale najfajniejsza sprawa z tym zasiłkiem celowym na bieżące wydatki: Zdziwienie tej Pani było bardzo duże, mówi tak - a na energię elektryczna nie chce Pani wystapić - więc ja na to, że przecież nie ma czegoś takiego jak opłata za energię elektryczną i nie chcę, bo dostanę kolejna odmowę, mówię: proszę o zasiłek celowy na bieżące wydatki, A Pani na to - rozumiem, występuje Pani o zasiłek celowy na bieżące wydatki dotyczące opłaty energii elektrycznej. Tłumaczę Pani po raz kolejny , że \"na bieżące wydatki\" chyba Kobietka się na mnie zdenerwowała i stwierdziła, że nie ma bieżących wydatków, bo ona musi wpisać na co konkretnie. Zobaczymy co z tego wyniknie. Oczywiście miałam wszystkie dokumenty, moją rentę - wzięłam z Zus zaświadczenie o wysokości, męża nowe zaświadczenie z pośredniaka i pokazałam, że czekamy na dokumenty do renty męża. Pani spytała, czy dokonywałam jakiś opłat, więc pokazałam wpłatę na światło 150zł, czynsz - tylko część niestety, bo renty by nie starczyło, ale zawsze wpłacam chociaż 150zł. fakture na wydatki na synka (tylko wczorajsze zakupy na 99zł)powiedziałam, że kupiłam synowi kapcie, bo już zaczął chodzić samodzielnie, ale nie mam faktury. Pani wszystko wzięła i spytała, jak Pani juz tyle wydała z renty, to jak zamierza Pani żyć cały miesiąc? Tłumaczę , że musiałam zrobić chociaż część opłat, bo na OPS nie bardzo moge liczyć i przyjdzie taka chwila, że wyrzucą mnie z mieszkania i wyłącza światło, a Pani powie, że nie ma pieniędzy na pomoc. Ogólnie wizyta była w miłym nastroju z lekkim wyprowadzeniem Pani z równowagi o wydatkach bieżących, Teraz mam czekać na decyzje.

Pani mnie na koniec spytała, skąd mam taką wiedzę o zasiłkach i uzyskiwaniu pomocy z OPS-u, skoro nie chcę zasiłku na energię elektryczną, grzecznie odpowiedziałam, że od przyjaznych duszków - wszystko było obrócone w takie niby żarty - Pani się oczywiście uśmiechała.

Dam znać co będzie dalej. Pani była naprawdę miła, ale chyba nie mam się co spodziewać owocnych decyzji... zobaczymy...

Długo się rozpisałam, ale Pani była u mnie około półtorej godziny.
~eeee

Napisano: 21 wrz 2013, 11:38

~eeee

spokojnie.
celowy - pokrycie zakupu leków dla meża , dla siebie ( na wykupienie recept , niech to nazywają jak chcą) - to jest dla was priorytet - na to ma być kasa i tyle, ponieważ tu chodzi o zdrowie , które warunkuje dalsze funkcjonowanie rodziny...
To- że dajesz radę i mimo wszystko opłacasz czynsz, światło - świadczy tylko i wyłącznie o twojej zaradności osobistej - ale nie oznacza to- że nie potrzebujesz pomocy. Co do okresowego - śmiem wątpić- że odmówią- ale negocjują możliwość zamiany na \"większą żywność\"- ale oby to było w formie pieniężnej .
Oczywiście na następny miesiąc również wystąp o pomoc .

Jeśli będą decyzję odmowne - odwołuj się do SKO- spokojnie , to nic strasznego a i tak wygrasz.

P.S pozdrawiam emilka .

~emilka

Napisano: 21 wrz 2013, 14:35

~emilka niestety ale kasa na celowe jest ograniczona albo żadna. zasiłek celowy nie jest obligatoryjny i jak OPS nie ma kasy to nie dano bo skąd?
~madzia

Napisano: 03 paź 2013, 14:36

do: ~emilka: dostałam decyzje, na żywność 200zł i zasiłek okresowy 172zł. zasiłłek celowy odmowa. na leki odmowa, bo faktury nie z miesiąca tego co złożony wniosek. Czyli na światło znowu nic. Już chyba nie będę tam chodzić. 200 zł się przyda bardzo, ale nie mam siły walczyć i tak się poniżać. Jak odbierałam decyzje, Pani spytała czy będę jeszcze składać wniosek i stwierdziła, żebym za dużo nie oczekiwała bo ośrodek nie ma pieniędzy.
dziękuję za wsparcie i pomoc. pozdrawiam
~eeee

Napisano: 03 paź 2013, 15:03

Do ~eeee
Nie poniżasz się ..wyłącz takie myślenie ! chodzić osobiście nie musisz - wniosek o okresowy, celowy możesz wysłać pocztą, przypilnuj faktury za ten miesiąc, w którym będziesz ubiegać się o pomoc-zbierz - i składaj.
Sił za wiele nie trzeba - determinacji . Opiekujesz się mężem, masz małe dziecko - więc papiery wysyłaj-ops się skontaktuje , skompletuje dokumenty- przeanalizuje i wyda decyzję
A pani niech sobie mówi co chce....
P.S Zrobisz jak uważasz - oj zdziwiłabyś się- kto się stara o pomoc finansową - i nie czuje zażenowania..
pozdrawiam.

~emilka

Napisano: 03 paź 2013, 20:56

dobre i 400 zł
~anna

Napisano: 09 paź 2013, 10:16

Jasna i prosta odpowiedź w tej sytuacji - każdą sprawę traktuje się indywidualnie,diagnozuje się i planuje pomoc.Nie można odpowiedzieć,że otrzymasz konkretną pomoc.Nie znamy dokładnie Twojej sytuacji życiowej,finansowej,rodzinnej,zdrowotnej itp.- myślę, że po zgłoszeniu się do OPS otrzymasz wszechstronną pomoc, adekwatną do Twojej sytuacji.
Niektóre wypowiedzi na forum niestety nie świadczą o profesjonaliźmie pracowników OPS, a jestem jedną z nich.
~kama

Napisano: 09 paź 2013, 10:45

adekwatną pomoc do sytuacji ? no nie sądzę - biorąc pod uwagę , iż nie ma wystarczających środków w ops - na celowe np.
Więc powiedzmy kama - w miarę możliwości dostosowaną do potrzeb, a te będą zdiagnozowane indywidualnie a wszechstronna i owszem - wiedzę w tym temacie dla klienta.
~martyna

Napisano: 09 paź 2013, 22:40

Jeszcze raz bardzo Wam dziękuję, wyślę teraz wniosek pocztą, tylko w OPS dostawałam specjalne wnioski, ale domyślam się, że mam napisać na zwykłym papierze to samo co na wniosku z OPS. Dziękuję za rady. Pozdrawiam, a ~emilce wyjątkowo!!! wielkie dzięki!
~eeee

Napisano: 10 paź 2013, 9:22

-:)
~.

Strona 4 z 6    [ Posty: 60 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x