Przyjęcie dziecka do placówki - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 21 lut 2012, 22:39

Czyli proponujecie zakasać rękawy 31.12.2012r. i do rana się przystosować do nowego. Moim zdaniem ten rok jest na wprowadzanie zmian. Tokiem rozumowania ~marioli i ~zainteresowanego to jak do was przyjedzie asystent rodziny by wspólnie z wychowawcą opracować plan pomocy dziecku to go odeślecie. Rozumiem też że przyjmujecie dalej dzieci 5 letnie. Udawanie że przepisy nie obowiązują jest zafałszowywaniem rzeczywistości bo wszystkie powiązane instytucje zmieniają dostosowują się i opracowują nowe procedury postępowania JUŻ.
~ale jaja

Napisano: 21 lut 2012, 22:41

Dzięki ci ~monika za przytoczenie tego art. bo gdzieś mi umknął.
~ale jaja

Napisano: 22 lut 2012, 12:13

Do ale jaja. Jak chcieliśmy w pewnej sprawie wzorować się na nowej ustawie to Urząd Wojewódzki sprowadził nas do pionu mówiąc, że nowa Ustawa nas jeszcze nie obowiązuje i mamy zrobić zgodnie ze starymi przepisami czyli : tak jak im właśnie było wygodnie. Jeżeli chodzi o dokumentacje to Urząd określił się, że możemy pracować już na nowych drukach bo\" to nic nie zaszkodzi a może pomóc w pracy\". Chore jest to, że Urząd kiedy chce mówi, jedno a kiedy indziej co innego. Kiedy więc możemy odnieść się do jakiegoś artykułu z nowej Ustawy a kiedy nie możemy- decyduje Urząd kiedy mu wygodniej.
Co do asystentów rodzin to akurat tak się złożyło, że już sprawdziłam i żadna z rodzin naszych dzieci takowych jeszcze nie otrzymała i nie zapowiada się żeby w najbliższym roku dostali.Co niektórzy w OPS byli nawet zdziwieni o co mi chodzi kiedy pytałam o asystentów :)
~mariola

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem