wyprawka - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 6 z 8    [ Posty: 74 ]

Napisano: 15 maja 2011, 21:37

witam,czytam czytam i juz nic nie rozumiem,bardzo prosze o pomoc. ja bylam w rodzinie zastepczej spokrewnionej ponad 3 lata ,konczac 18 lat wrocilam do mnied=szkania po zmarlej mamie<ojca nie mam jestem jedynaczka>z PCPR dosytaje co miesiac 492zlkontynuacje nauki,w tamtym roku wzielam slub urodzilam dziecko nic nam nie przeakracza nadal pobieram ten zasilek i studiuje 2 rok nic mi nie wid=adomo o zadnych wyprawkach czy jakis rzeczowkach ???czy ja takze moge sie o cos takiego starac bardzo prosze o wskazanie mi jakiejs podpowoedzi jestem w trakcie robienia toalety w mieszkaniu i jego remontu wilgoc itd czy mi sie tez nalezy jakas wyprawka przydaly by mi sie pieniadze dziekuije
~natalia

Napisano: 24 cze 2011, 20:16

Czy mogł by ktos powiedziec kto juz mial taka sytuacje, czy ta wyprawka pieniezna( mam juz pieniadze na koncie) musze przedstawic jakies rachunki co za te pienidze kupilam czy to ich nie interesuje ( mam wpisane w podaniu ze hce zrobic kurs prawa jazdy,polepszenie warunkow mieskzaniowych oraz ewentualnego slubu poniewaz nie dlugo urodzi nam sie dziecko)Sama nie wiem co robic bo raz mi mowia ze mam przedstwic rachunki pozniej ze moge zrobic ylko remont(aa niby rzeczwoka ma na to pojsc ktora tez otrzymalam), a jeszcze pozniej mowia ze na zaden slub nie moge tego przeznczyc albo ze moge zrobic co cche z nimi a juz sama nie wiem mącą mi strasznie prosze o odp
~Ewa

Napisano: 26 cze 2011, 16:41

Mam problem...wychowywała mnie babcia przez 12 lat,teraz wynajmuję mieszkanie i staram się o wyprawkę...Ale procownica pcpr-u powiedziała że mogę starać się o nią tylko wtedy gdy podejmę zatrudnienie i pokaże jej umowę na co najmiej na rok.Dodam że pracuję ale jak wiadomo ciężko jest aby pracodawca na początku dał na taki okres umowe.Proszę kogoś kto się na tym zna o odp..
~zośka

Napisano: 26 cze 2011, 17:29

PROSZĘ O ODP...
~zośka

Napisano: 29 cze 2011, 12:06

hm to troche dziwne ze zada abys pracowała na umowe;/ jelsi otrzymujesz kase na kontunuowanie nauki i dodatkowo przyniesiesz zaswidczenie o pracy to Ci nie dadza tej wyrawki bo przkeroczysz dochod na jedna osobe a nie mozna przekraczac bo nie przynzja wyprawki. A jesli tylko pracujjesz to tak smao mozesz miec um,owe najlepiej tylko na 700 zl bo jesli wpisza Ci ze zarabia 800-900 i wyzej to juz tez nie dostaniesz;/ boprzkeraczasz dochod a o ile pamietam na jedna osobe moze wyjsc okolo 750 zl cos takiego. \\troche to dziwne ja wlasnie otrzymalam taka wyprawke i wiem ze musialam przedstwi dochod moj i chlopaka bo mamy wspolne gospodarstwo i razem wyszlo 900 z kawalkiem ale podzielic to na 2 osoby to nie przekraczamy bo wychodzi na osobe jakies 450 zl oczewsicie posiadamy wiekszy dochod ale to taki kit
~Ewa

Napisano: 29 cze 2011, 12:18

1. ~zośka a jak miałaś w planie usamodzielnienia zaplanowaną wyprawkę?
2. Czy rozmawiałaś z pracownikiem PCPR czy złożyłaś oprócz tego wniosek na wyprawkę? Jaką odpowiedź dostałaś na złożony wniosek?
3. Pracownik socjalna chce dla ciebie dobrze ale wprowadza cię w błąd bo wyprawka nie jest uzależniona od podjęcia pracy na umowę.
4. To co Ewa ci pisze to jakieś bzdury totalne - jak tylko masz okazje pracować na umowę i zarabiać jakieś pieniądze - to się nie zastanawiaj - chrzań kasę z Pomocy Społecznej i Pracuj tak by cie docenili a kiedyś ci się to zwróci poprzez podwyżkę lub awans lub lepsza prace. Z życia z Pomocy Społecznej nikt cię nie doceni to jest stagnacja.
Fajne informacje możesz znaleźć na stronie https://www.fundacjarobinson.org.pl/strona/publikacje

https://www.fundacjarobinson.org.pl/stro ... -robinsona
kliknij na przewodnik i poczytaj.
~ale jaja

Napisano: 29 cze 2011, 12:48

Ewa skoro masz inny dochód a okazujesz sie fałszywym zaświadczeniem to jestes ZŁODZIEJEM !!!!!!!
~pracownik ops

Napisano: 29 cze 2011, 19:26

Złodziejem jest państwo, które promuje i finansuje miernoty, a uczciwych i przedsiębiorczych już na starcie uczy kombinatorstwa. Każdy kto ma trochę oleju w głowie nie nabierze się na bzdurne i naiwne opowieści o \"chrzanieniu kasy z pomocy\" itp.
Tak właśnie powiedzmy to sobie jasno! Usamodzielniającemu się wychowankowi NIE OPŁĄCA SIĘ IŚĆ DO LEGALNEJ PRACY! Za chodzenie do szkoły, a właściwie tylko zaświadczenie, że się jest zapisanym, Państwo płąci 490 zł.
Legalna praca za najniższą krajową 1040 netto wystarczy by nie dostać pomocy. Pokażcie mi idi,otę, który będzie pracował za 1 tys. jak z pomocy może dostać w formie zasiłków, zapomóg, dostać znacznie więcej :)
Ten system jest chory i patologiczny i zmusza do kombinowania.

Pracowniku OPS nie wiem kto jest gorszy, ten co wykorzystuje durne przepisy, czy ten co się do nich bezmyślnie stosuje.
~etatysta

Napisano: 30 cze 2011, 0:09

A ja znam wielu młodych ludzi którzy kumają że oderwanie się od tych pieniędzy z pomocy społecznej jest lepsze i nie chcą tej pomocy.
Nie wiem na czym to polega ale niektórzy mają jakąś taką dumę i wolą mieć swoje byle im nikt do tego nie nie zaglądał i by się o to nie prosić.
~ale jaja

Napisano: 30 cze 2011, 0:57

Ja znam wielu, którzy nie chcą, ale muszą. Nie są w stanie utrzymać się bez pomocy z legalnej pracy, a z pomocą mają przynajmniej zagwarantowaną wegetację.

Zosiu pracownik socjalny nie miał prawa uzależniać wypłaty wyprawki od umowy o pracę. To jakieś kuriozum! Pewnie przyznałaś się, że pracujesz ;) Kto jest Twoim opiekunem usamodzielnienia? Czy masz w ogóle sporządzony plan usamodzielnienia?
~etatysta

Strona 6 z 8    [ Posty: 74 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x