Chylę czoła przed wychowawcami. - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 15 lut 2012, 13:22

wydaje mi się że nie pisze sie tu wyłacznie o placówkach prowadzonych przez siostry zakonne!co do roszczeniowej postawie wychowanków to nie zgadzam sie ze wszystkim co napisal Marko.
~ola

Napisano: 15 lut 2012, 14:57

Nie da się zaprzeczyć, że postawa roszczeniowa u części wychowanków jest. Demoralizuje ich sam system, bo niektórym z nich wystarcza to co mają w standardzie. Nie trzeba się wysilać by dostać minimum (a i tak jest to znacznie więcej niż w domu rodzinnym). Dno i dwa metry mułu - tak, ale to wymaga pracy z dzieckiem a nie wyręczania go i zapewniania komfortowych warunków nic nie robienia ze sobą. Placówki są różne i dzieci są różne. Gdzieś jest lepiej, gdzieś jest gorzej. Zrównanie wszystkich i wrzucenie do jednego wora z napisem placówka opiekuńczo-wychowawcza nie ma sensu. Tracą na tym ci co chcą (bo patrzą jak inni nie robią nic i też mają \"bo im się należy\") jak i ci co nic nie robią, bo to utwierdza ich w przekonaniu, że można mieć za darmo jak się głośno domaga.
To co pisze Teresa i Marko to jedna strona medalu. To, że to biedne dzieci skrzywdzone przez los, to druga.
~etatysta

Napisano: 15 lut 2012, 21:20

Witam, czytając wszystkie wpisy stwierdzam, że tak naprawdę we wszystkim jest zawarta prawda. Nasze dzieci (te, które z domu przyszły , jak miały 11-12 lat i więcej mają postawę roszczeniową - z czym się poprostu skutecznie walczy. Lepiej jest z dziećmi mniejszymi. Jeśli chodzi o wychowawców, u nas jest tzw. premia, która motywuje ludzi do działania, i to się sprawdza.
Jeśli chodzi o dzieci - to 5 lat temu dzieci przychodziły do naszego domu w \"lepszym stanie\" , natomiast mamy od kilku miesięcy drugi dom i stan nowych dzieci woła o pomstę do nieba! Jak można było tak długo czekać na zabranie ich z domu rodzinnego! Oczywiście do RDD się nie nadają;) bo tam tylko wychowane dzieci (hahaha!).
Natomiast jeśli chodzi o szkoły to:
1) stałam przy tablicy 13 lat, i wiem co to znaczy uczyć dzieci!!!!
2) wynagrodzenie nauczyciela a wychowawcy na KP- oczywiście porażka!
3) zamykanie małych szkół - małe szkoły zamykają samorządy, gdyż subwencja jest coraz mniejsza, a wymagania większe. W 80% w budżecie szkoły, to wynagrodzenia, 10% ogrzewanie i pochodne, a ostatnie 10% to pomoce dydaktyczne (jak władze tej reszty nie zabiorą). Faktem jest, że niz demograficzny JEST! Maleńkie szkoły istnieją, tam - gdzie jest8 dzieci w klasie itd. Jednakże jestem swiadoma tego, ze dziecko w małej klasie jest np. Janem Kowalskim, a w wielkiej szkole - to uczeń z klasy \"B\", nr.5. Tak to juz jest, i mam nadzieję, że chciaż część ludzi będzie w stanie logicznie analizować wszystkie ZA i PRZECIW.
Pozdrawiam.
~Beata

Napisano: 31 mar 2012, 3:02

heh he , do rdd tylko wychowane dzieci. Ze tez takich nie dostałam!
Mam z interwencji i z placówek(bo były tam takie \"biedne \"). Zastanawiam się, czy powinnam pisac,ze sa roszczeniowe, niewdzięczne i potrzebuja służących 24/h. Zastanawiam sie czy powinnam pisac,ze wiekszosc ma FAS , zaburzenia wiezi i IQ
w okolicach 3-4 klasy szkoły podst. Wy to wszystko wiecie. Mnie dobija szkoła i pretensje nauczycieli,ze powinnam zrobic to i tamto. Ze terapeuci gadaja,ze dane dziecko jest wyjątkowe i powinnam sie na nim skupić (a w domu jeszcze 10ro). Ze pani na stołówce da dziecku jesć , bo jak z dd to na pewno głodne. I standarty! Obowiązkowo wakacje. heh , biologiczne dzieci spedzaja wakace w domu, bo nas nie stac , a placówkowe jadą na wakacje. Ale jest jedno ale... Lubie te dzieciaki i krzywdy nie dam im zrobic. Poględzę,ze maja wiecej nic co niektóre dzieci w normalnych rodzinach, ze nie doceniaja i ciagle maja za mało.
I zabiję jak jeszcze raz sie ktos zapyta , dlaczego biologiczne dzieci nie chcą mieszkać w pseudo rodzinnej placówce.\"A co, nie chca sie dzielić mamą i tatą? Rozpieszczone. A tamte to biedne\"
~enter

Napisano: 09 kwie 2012, 15:49

Wesołych Świąt! Właśnie spędzam je w pracy...A moje dziecko pyta dlaczego to zawsze mama musi pracować, gdy wszyscy mają wolne. Serce się kraje. No cóż, taka praca. Gotowałam już dziś dzieciom obiad-bo kucharki mają wolne, itd, itd. Mimo to pracuję tu już 18 lat i będę nadal. Bo lubię, mimo wszystkich \"kur...\", które przez te lata dostałam w podzięce od wdzięcznych wychowanków i tego, że nie mogę umówić się do dentysty, bo nie wiem jak będę pracować w przyszłym tygodniu. Pozdrawiam wszystkich.
~Anula

Napisano: 10 kwie 2012, 15:39

ojej przecież to mój życiorys\"kropka w kropkę\'\'(dwa lata mniej) ,skąd to wszystko wiesz?-to nie ironia!!!
~***

Napisano: 11 kwie 2012, 13:48

My mamy podobne problemy w placówce w Świebodzinie. Pracujemy na czterech etatach: praczki, sprzątaczki, czasem kucharki, a na końcu jesteśmy wychowawcami. Jesteśmy zatrudnieni na KP, część na KN. my za swoją pracę mamy 2 razy mniejsze wypłaty i pracujemy dłużej.
Zastanawiam się po co w Domu Dziecka potrzebni są wychowawcy z wyższym wykształceniem, skoro sprzątaczka zarabia tyle samo i 3 razy mniej ma pracy niż my i nie musiała płacić za studia.
Może starosta zobaczyłby na czym polega nasza praca i zwrócił uwagę, że zgodnie z Konstytucją RP nie mają prawa traktować nas w taki sposób, gdzie jest ta równość i poszanowanie praw obywatelskich?
Konstytucja nas nie chroni, ministrowie siedzą cicho i udają, że nie ma problemu.

~NINA

Napisano: 11 kwie 2012, 14:45

DZISIAJ KONSERWATOR POWIEDZIAŁ DO MNIE ,CYT.PANI TO CHYBA MA DUŻO KASY W DOMU SKORO Z WYŻSZYM WYKSZTAŁCENIEM PANI TU PRACUJE...ZA TAKIE PIENIĄDZE -bez komentarza
~***

Napisano: 11 kwie 2012, 23:50

Do ***** a cóż to dziś znaczy wyższe wykształcenie????
Tytuł mgr ????? taki tytuł przed nazwiskiem ma wiele osób bezrobotnych.
Dziś magister to tyle, co 30 lat temu osoba po maturze.
Rozśmieszyło mnie twoje \" bez komentarza\" czyżbyś była pierwsza w rodzinie z tytułem mgr i takie oburzenie z twojej strony?
Z tytułem dr tez marnie zarabiają.

~XXXYYY

Napisano: 12 kwie 2012, 0:23

nie chodziło mi o tego mgra tylko o tę kasę!
~***

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x