koordynator rodzinnej pieczy zastępczej - Piecza Zastępcza

Strona 14 z 23    [ Posty: 229 ]

Napisano: 05 sty 2016, 9:53

wniosek o do PZON o orzeczenie stopnia niepełnosprawności możesz złożyć zawsze, jak lekarz przyzna stopień to wniosek do PCPR o dodatek, innej drogi i możliwości nie ma
TOMASZ6

Napisano: 05 sty 2016, 14:54

TOMASZ6 pisze:wniosek o do PZON o orzeczenie stopnia niepełnosprawności możesz złożyć zawsze, jak lekarz przyzna stopień to wniosek do PCPR o dodatek, innej drogi i możliwości nie ma
Dziękuję za informację. Chciałam się właśnie dowiedzieć czy dodatek przysługuje osobie niepełnosprawnej wylacznie fizycznie czy też z upośledzeniem umyslowym
krystyna59

Napisano: 13 sty 2016, 22:33

Eliz pisze:Witam, czy jako koordynatorzy występowaliście do OPSu o przyznanie asystenta rodziny rodzicom biologicznym? Jeżeli tak, to na jakiej podstawie?
Mam następującą sytuację: siostry (2 i 4lata) przebywają w rodzinie zawodowej od ponad roku. Rodzice mają ograniczone prawa rodzicielskie, widzenia mają co 2tyg.- jak dotąd pojawiają się na każdym. matka powinna leczyć się psychiatrycznie, czy to robi - nie wiem bo nie mam z nimi kontaktu, mieszkają w innym powiecie i nie korzystają z pomocy społecznej. Jak może się to przesuwać w czasie? miesiące mijają, a dziewczynki coraz bardziej przywiązują się do rz. Na jakiej podstawie występować o ewentualne pozbawienie praw?

Witam. Mam pytanie - Czy koordynator pieczy zastępczej może zlecić pracownikowi socjalnemu pracę z rodzicami biologicznymi dziecka umieszczonego w pieczy zastępczej.
misiaczek131

Napisano: 14 sty 2016, 12:53

misiaczek131 pisze:
Eliz pisze:Witam, czy jako koordynatorzy występowaliście do OPSu o przyznanie asystenta rodziny rodzicom biologicznym? Jeżeli tak, to na jakiej podstawie?
Mam następującą sytuację: siostry (2 i 4lata) przebywają w rodzinie zawodowej od ponad roku. Rodzice mają ograniczone prawa rodzicielskie, widzenia mają co 2tyg.- jak dotąd pojawiają się na każdym. matka powinna leczyć się psychiatrycznie, czy to robi - nie wiem bo nie mam z nimi kontaktu, mieszkają w innym powiecie i nie korzystają z pomocy społecznej. Jak może się to przesuwać w czasie? miesiące mijają, a dziewczynki coraz bardziej przywiązują się do rz. Na jakiej podstawie występować o ewentualne pozbawienie praw?

Witam. Mam pytanie - Czy koordynator pieczy zastępczej może zlecić pracownikowi socjalnemu pracę z rodzicami biologicznymi dziecka umieszczonego w pieczy zastępczej.
można wystosować odpowiednie pismo z prośbą o przydzielenie pracownika socjalnego i uzasadnieniem.

Mam również pytanie...otóż, co w sytuacji (jak wygląda procedura), gdy dziecko zostaje w rz do ukończenia 18 rż, nie ma podstaw do przyznania jakiejkolwiek pomocy?
klara1111

Napisano: 14 sty 2016, 13:32

Dowiedziałem się że stanowiska koordynatorów pieczy maja być dofinansowywane z budżetu państwa tylko do 2017 roku, a potem zadanie to maja realizować i finansować tylko powiaty. https://wiadomosci.onet.pl/kraj/mrpips-d ... zej/fhm8mt
Co dalej z nasza pracą :o ????
PAWEL78

Napisano: 15 sty 2016, 10:42

misiaczek131 pisze:

Sytuacja dziś wygląda następująco - na moją prośbę pracownik socjalny rozeznał środowisko i przydzielono RB asystenta. Swoją prośbę podparłam opinią RODK. Z asystentem wymieniam się informacjami na bieżąco. Liczę, że wkrótce sytuacja się ureguluje, bo czas działa na niekorzyść dzieci.
Jeżeli celem Ustawy jest działanie na rzecz powrotu dzieci do RB to powinni zabiegać o poprawę warunków, a tym samym podjąć współpracę z prac. socj. i asystentem. Inna sprawa gdy RB odmawiają przyjęcia pomocy OPS, wówczas należy zastanowić się nad tym czy rzeczywiście zależy im na powrocie dziecka.
Eliz

Napisano: 18 sty 2016, 18:25

Czy rodzina zastepcza może " odstawić" dziecko do placówki interwencyjnej jeśli nie jest opiekunem prawnym? Chodzi o to że występują powazne problemy z dzieckiem i to by było najlepsze rozwiazanie
rodzina12

Napisano: 20 sty 2016, 10:21

Ponawiam
Mam również pytanie...otóż, co w sytuacji (jak wygląda procedura), gdy dziecko zostaje w rz do ukończenia 18 rż, nie ma podstaw do przyznania jakiejkolwiek pomocy?
klara1111

Napisano: 26 sty 2016, 1:10

Mam pytanie odnośnie zasiłków rodzicielskich (1000 zł netto)...czy żeby rodzina zastepcza otrzymała taki zasiłek nie może: pobierać zasilkow pielęgnacyjnych i innych zasilkow, a także musi być osobą bezrobotną? Jak to wygląda
annnna

Napisano: 26 sty 2016, 20:01

klara1111 pisze:Ponawiam

Klara - twoje pytanie jest niezrozumiałe, co tzn że nie ma podstaw do jakiejkolwiek pomocy?
impuls

Strona 14 z 23    [ Posty: 229 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem