Dziękuję za informację. Chciałam się właśnie dowiedzieć czy dodatek przysługuje osobie niepełnosprawnej wylacznie fizycznie czy też z upośledzeniem umyslowymTOMASZ6 pisze:wniosek o do PZON o orzeczenie stopnia niepełnosprawności możesz złożyć zawsze, jak lekarz przyzna stopień to wniosek do PCPR o dodatek, innej drogi i możliwości nie ma
Eliz pisze:Witam, czy jako koordynatorzy występowaliście do OPSu o przyznanie asystenta rodziny rodzicom biologicznym? Jeżeli tak, to na jakiej podstawie?
Mam następującą sytuację: siostry (2 i 4lata) przebywają w rodzinie zawodowej od ponad roku. Rodzice mają ograniczone prawa rodzicielskie, widzenia mają co 2tyg.- jak dotąd pojawiają się na każdym. matka powinna leczyć się psychiatrycznie, czy to robi - nie wiem bo nie mam z nimi kontaktu, mieszkają w innym powiecie i nie korzystają z pomocy społecznej. Jak może się to przesuwać w czasie? miesiące mijają, a dziewczynki coraz bardziej przywiązują się do rz. Na jakiej podstawie występować o ewentualne pozbawienie praw?
można wystosować odpowiednie pismo z prośbą o przydzielenie pracownika socjalnego i uzasadnieniem.misiaczek131 pisze:Eliz pisze:Witam, czy jako koordynatorzy występowaliście do OPSu o przyznanie asystenta rodziny rodzicom biologicznym? Jeżeli tak, to na jakiej podstawie?
Mam następującą sytuację: siostry (2 i 4lata) przebywają w rodzinie zawodowej od ponad roku. Rodzice mają ograniczone prawa rodzicielskie, widzenia mają co 2tyg.- jak dotąd pojawiają się na każdym. matka powinna leczyć się psychiatrycznie, czy to robi - nie wiem bo nie mam z nimi kontaktu, mieszkają w innym powiecie i nie korzystają z pomocy społecznej. Jak może się to przesuwać w czasie? miesiące mijają, a dziewczynki coraz bardziej przywiązują się do rz. Na jakiej podstawie występować o ewentualne pozbawienie praw?
Witam. Mam pytanie - Czy koordynator pieczy zastępczej może zlecić pracownikowi socjalnemu pracę z rodzicami biologicznymi dziecka umieszczonego w pieczy zastępczej.
Sytuacja dziś wygląda następująco - na moją prośbę pracownik socjalny rozeznał środowisko i przydzielono RB asystenta. Swoją prośbę podparłam opinią RODK. Z asystentem wymieniam się informacjami na bieżąco. Liczę, że wkrótce sytuacja się ureguluje, bo czas działa na niekorzyść dzieci.misiaczek131 pisze:Eliz pisze:Witam, czy jako koordynatorzy występowaliście do OPSu o przyznanie asystenta rodziny rodzicom biologicznym? Jeżeli tak, to na jakiej podstawie?
Witam. Mam pytanie - Czy koordynator pieczy zastępczej może zlecić pracownikowi socjalnemu pracę z rodzicami biologicznymi dziecka umieszczonego w pieczy zastępczej.
klara1111 pisze:Ponawiam
Mam również pytanie...otóż, co w sytuacji (jak wygląda procedura), gdy dziecko zostaje w rz do ukończenia 18 rż, nie ma podstaw do przyznania jakiejkolwiek pomocy?