koordynator rodzinnej pieczy zastępczej - Piecza Zastępcza

Strona 8 z 23    [ Posty: 229 ]

Napisano: 19 sie 2015, 17:08

Do Karola871 to zalezy kto wystapil o rodzine : czy z automatu z sądu przyszlo zapytanie o zaopiniowanie rodziny czy rodzina sama sie zgłosiła.

Iśka u mnie akurat wszystkie rodziny sa objete wsparciem koordynatorow, ale ogólnie tak jest przyjęte, że koordynatorzy maja pracowac z tymi "trudnymi", potrzebującymi wsparcia rodzinami. A jakie masz problemy?
aniaa

Napisano: 20 sie 2015, 8:45

aniaa a mogłabyś przedstawić procedurę w obydwu sytuacjach?
karola871

Napisano: 23 sie 2015, 21:27

Witajcie dziewczyny. Moje pytanie brzmi jak jesteście rozliczane z godzin pracy? MAcie monitoring dzienny czy miesięczny czy pracujecie w PCPR i wychodzicie na wizyty...
JA mam 40h tygodniowo, ale monitoring miesięczny.. ogólnie przy rodzinie mam wpisać co z nimi w tym miesiącu robiła. Ale mam 15 bezproblemowych rodzin i to nie wychodzi dużo pracy,,, nie wiem czy się cieszyć , bo wymaga to odemnie porządnego naciągania takiego monitoringu. Bardzo proszę o odpowiedzi kilka dziewczyn ;))
Aśkaaaaa

Napisano: 24 sie 2015, 13:59

Witam, czy jako koordynatorzy występowaliście do OPSu o przyznanie asystenta rodziny rodzicom biologicznym? Jeżeli tak, to na jakiej podstawie?
Mam następującą sytuację: siostry (2 i 4lata) przebywają w rodzinie zawodowej od ponad roku. Rodzice mają ograniczone prawa rodzicielskie, widzenia mają co 2tyg.- jak dotąd pojawiają się na każdym. matka powinna leczyć się psychiatrycznie, czy to robi - nie wiem bo nie mam z nimi kontaktu, mieszkają w innym powiecie i nie korzystają z pomocy społecznej. Jak może się to przesuwać w czasie? miesiące mijają, a dziewczynki coraz bardziej przywiązują się do rz. Na jakiej podstawie występować o ewentualne pozbawienie praw?
Eliz

Napisano: 25 sie 2015, 16:50

Mam pytanie, czy jeśli we wniosku o przyznanie pieniędzy na rzeczy związane z przyjęciem dziecka, rodzic zastępczy napisał komputer i telefon komórkowy (inne rzeczy również jak np. odzież czy książki), to w opinii dotyczącej zasadności przyznania tych pieniędzy można uwzględnić tylko te rzeczy które koordynatorowi wydają się niezbędne czyli te ubrania itd, a pominąć i nie wliczać komputera i telefonu. Wy byście uwzględniali przy obliczaniu pieniędzy ten komputer i tel?
igor123

Napisano: 25 sie 2015, 16:52

karola870 pisze:Witam, czy moglibyście opisać jak wygląda procedura umieszczenia dziecka w pieczy zastępczej( w rodzinie zawodowej i niezawodowej), ale tak bardziej szczegółowo
Ponawiam prośbę:)
karola870

Napisano: 26 sie 2015, 20:03

karola870 -w przypadku rodziny zastępczej starajacej sie o przyjęcie dziecka poprzez zlożenie wniosku do sądu o przyznanie r. zast. u mnie wygląda to tak: sąd przysyla zapytanie o nadesłanie przez pcpr opinii o danym kandydacie, koordynator idzie na wywiad (wypełania szczegółowy kwestionariusz,zaświadczenie o posiadaniu o pełni władzy rodzicielskiej itd. - oczywiscie jest to wizyta niezapowiedziana) podczas wizyty przekazuje co przyszla r.z. ma dostarczyc czyli: zaświadczenie od lek.rodzinnego o braku przeciwskazań do pełnienia funkcji rodz. zast., zaswiadczenie z Urzedu pracy gdy nie pracuje (ze jest zarejestrowany - chodzi tu głównie o ubezpieczenie) lub zaswiadczenie z pracy o zarobkach i w ogóle potwierdzenie ze tam pracuje,lub gdy pobiera rente/emertyure zaswiadczenie z ZUS , zaświadczenie o zameldowaniu na dany adres, bądź wypis z księgi wieczystej gdy ma dom lub umowa wynajmu mieszkania - komplet tych dokumentów maja dostarczyc jak najszybciej.Po wywiadzie wysyłam zapytanie do KRK czy był karany ( to zawsze długo sie załatwia) oraz wysyłam zapytanie do np. urzedu miasta/gminy o udostepnienie danych (pesel, wykaz z rejestru mieszkanców) , prosze tez z Urzedu stanu cywilnego o np. akt małżeństwa gdy stara sie małeżństwo, lub akt zgonu gdy jedna os. nie zyje. w tym czasie zdaje relacje do przelożonych którzy wyrazaja lub nie wstępna akceptacje na dalszą kwalifikację. Potem kandydaci sa wysyłani na badanie psychologiczno-pedagogiczne,z którego dostaje ocene którą z kolei dołączam do oceny/opinii całościowej koodrynatora, wysyłam ja do sadu i czekamy na rozprawę. gdy sąd ustanowi danych kandydatów r.zast. muszą wypełnic wniosek, że chcą byc pod opieka koordynatora. Później juz z górki :)
to akurat przypadek gdy to rodzina spokrewniona stara sie o r.zast. W przypadku niezawodowej muszą w miedzy czasie dodatkowo przejśc kurs kwalifikacyjny dla rodzin niezawodowych oraz odbyc "praktyki" np. u rodziny zawodowej.
Z rodzinami zawodowymi jest duzo łatwiej, bo gdy sąd prosi o wskazanie r. zast. zawodowej nie trzeba robic tego wywiadu itd. tylko wskazać konkretna rodzinę zawodową.

Igor123- dziwi mnie trochce twoje pytanie bo u nas koordynator nie zajmuje się pomoca pieniężną - jakakolwiek a co dopiero na przyjęcie dziecka, ale na twoim miejscu nie zgodziłabym sie na kompa czy tel, bez przesady - no chyba ze wasza gmina/powiat jest bogaty bo u nas by to nie przeszlo :P

Eliz-przyznam ze zaciekawilo mnie twoje pytanie w związku z choroba matki, dziwne ze nie ma asystenta :( ale u mnie to rodziny zastępcze zawodowe mają za zadanie wystepowac do sądów o np. pozbawienie praw czy zasadzenie alimentów. tak sie zastanawiam czy ty bys nie mogla sie skontaktowac z poradnia zdrowia psychicznego i ustalic czy sie leczy, bo niekoniecznie udzielną ci informacji w słuzbie zdrowia ;/ A tak jakby miala asystenta, spisaliby plan pracy z rodzina jesli by sie z niego nie wywiązała(nie leczyła by sie ) miałabys podstawe do odebrania jej wladzy rodz. Napisz prosze jak się ta sprawa u ciebie potoczyła dalej.
Pozdrawiam :))
Aniaa

Napisano: 28 sie 2015, 8:52

Eliz pisze:Witam, czy jako koordynatorzy występowaliście do OPSu o przyznanie asystenta rodziny rodzicom biologicznym? Jeżeli tak, to na jakiej podstawie?
Mam następującą sytuację: siostry (2 i 4lata) przebywają w rodzinie zawodowej od ponad roku. Rodzice mają ograniczone prawa rodzicielskie, widzenia mają co 2tyg.- jak dotąd pojawiają się na każdym. matka powinna leczyć się psychiatrycznie, czy to robi - nie wiem bo nie mam z nimi kontaktu, mieszkają w innym powiecie i nie korzystają z pomocy społecznej. Jak może się to przesuwać w czasie? miesiące mijają, a dziewczynki coraz bardziej przywiązują się do rz. Na jakiej podstawie występować o ewentualne pozbawienie praw?
Nie ma żadnego problemu z wystąpieniem do ops z wnioskiem o przydzielenie asystenta na podst art. 10 ust.4, mało tego po 18 m-cach (i tu ciekawi mnie wasza interpretacja art47 ust.6-7) wniosek do sądu idzie z urzędu o uregulowanie sytuacji dziecka.
Agataa

Napisano: 11 wrz 2015, 23:03

Czy jeśli dziecko kończy 3 r.ż to wraz z ukończeniem opinię robi się co 6 miesięcy? Jak z opiniami małoletnich czy muszą być wykonywane co 6 miesięcy czy nie później niż 6 miesięcy?
alina000

Napisano: 21 wrz 2015, 15:17

U mnie automatycznie np. jesli dziecko kończy 3 lata w maju i w czerwcu była ocena (bo chyba o to Ci chodzi, o ocenę sytuacji dziecka) to kolejna jest za pół roku, czyli w tym przypadku byłaby w grudniu. Raczej nie ma większego znaczenia czy dokona się jej równo po 6 miesiącach, dzień wcześniej czy później. Przynajmniej u mnie tak jest.
olki

Strona 8 z 23    [ Posty: 229 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x