koordynator rodzinnej pieczy zastępczej - Piecza Zastępcza

Strona 7 z 23    [ Posty: 229 ]

Napisano: 28 lip 2015, 18:03

Odnośnie zgłoszenia do adopcji : jest to dość proste, jesli syt dziecka jest uregulowana- oboje rodzice są pozbawieni władzy rodzicielskiej ( mamy potwierdzone to postanowieniami z sądu) / lub jeden z rodziców nie zyje/jest nieznany ( w tym wypadku akt zgonu lub jesli jest nieznany w pełnym akcie urodzenia dziecka bedzie adnotacja na ten temat) ; rodzice zastepczy wyrażają zgodę na adopcje to opinie swoją opieramy właściwie na tych informacjach. Dodatkowo podajemy wiek dziecka (wiadomo, im mlodsze tym lepiej), jego cechy osobowościowe np. pozytywnie reaguje na nieznajomych. Moje zgloszenia nigdy nie byly zadługie. Warto opisac syt. rodziców biologicznych np. nie interesuja sie syt. dziecka w pieczy, nie łozą środków finansowych na jego utrzymanie itd.
Co do zespołów: u nas zaproszenia na zespoły wysyła się ok.4-3 tyg wczesniej, robi to koordynator. na zespoły zawsze zaprasza się rodziców zastepczych, przedstawicieli OPS(jesli r.biol.korzysta z ich pomocy), rodziców biologicznych gdy mają ograniczona władzę rodzicielską, psychologa z POA, jeśli dziecko sprawia trudności wychowawcze to przedstawicieli szkoły; nie mamy obowiązku zapraszać rodziców gdy sa pozbawieni władzy rodzicielskiej. O zasadności rozmawia się na zespole:przedstawiana jest syt. dziecka przez koordynatora, potem kolejno zaproszeni gości dodają swoje opinie i na koniec posiedzenia uznajemy czy dalszy pobyt jest zasandy czy nie- mamy do tego odp.protokoły, na których zaznacza się zasadnosć/lub nie pobytu, uzasadnienie tej decyzji i podpisy osób obecnych na zespole.
Opinia na kandydatów sporzadzana jest na podstawie kwestionariusza wywiadu dla kandydatów na rodziców zastępczych. W opinii opisuję syt. dziecka, syt. kandydatów szczegółowo tj. syt. zawodowa, materialna,mieszkaniowa, zdrowotna,sprawdzamy czy os. nie figuruje w KRK oraz musi przedstawic zaswiadczenie od lekarza ze może pełnić funkcje rodziny zastepczej. A no i oczywiście kandydat musi przejść pozytywnie badania psychologiczne, z których równiez pisze się opinię i załącza do opinii o kandydacie do sądu.
Uuuuu się rozpisałam .... :mrgreen:
aniaa0891

Napisano: 30 lip 2015, 17:00

Pytanie...jesli rodzic biologiczny nie chce oddać dziecka, które po tygodniu miało wrócić do rodzicow zastępczych, czy rodzice maja wzywać policje o doprowadzenie dziecka?
kacper11117

Napisano: 30 lip 2015, 18:44

Oczywiście że tak, na policji może to byc traktowane nawet jako uprowadzenie.
aniaa0891

Napisano: 05 sie 2015, 18:05

A co w przypadku gdy mimo postanowienia sadu dziecko chce dluzej przebywac u ojca biologicznego?
kasiaaa

Napisano: 13 sie 2015, 14:33

Joannaa pisze:Witam :) Możecie mi pwoiedzieć jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna na stanowisko Koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej? Z czego dobrze jest się przygotować? ;)
Chciałabym ponowić pytanie, podzielcie się o co Was pytali na rozmowie? Ja się właśnie przygotowuję i przerażenie mnie ogarnia na widok tych wszystkich ustaw, kodeksów..tyle tego jest :(
aplikant

Napisano: 14 sie 2015, 20:28

Pytają o różnice miedzy adopcja a rodzina zastepcza, o zadania koordynatora, o ośrodki wsparcia dziennego, czy organizatorem moze byc organizacja pozarzadowa itd. ogólnie wszystko trzeba poczytać co dotyczy rodzinnej pieczy zastępczej i jest w ustawie, no i mnie pytali jeszcze z którego roku ta ustawa....a tak z innej beczki, sytuacja jest taka, ze matka ma ograniczone prawa, ojciec jest pozbawiony praw, rodzinę zastepcza stanowią dziadkowie. Matka przyjeżdża robi awantury chce zabierać dziecko, miesza dzieciakowi w głowie, dziecko chce jechac z mama choć to zle na niego wpływa...co zrobić w takiej sytuacji, co polecić dziadkom. Oni nawet nie chcą juz zeby matka przyjeżdżała do nich
Klaudia999

Napisano: 15 sie 2015, 10:08

Niech wystapia do sądu z wnioskiem o pozbawienie praw rodzicielskich matki i jednocześnie o zasądzenie formy kontaktów - niech sąd zdecyduje czy w ogole moga sie widywac, skoro to szkodzi dziecku.
Aniaa

Napisano: 18 sie 2015, 16:35

Witam, czy moglibyście opisać jak wygląda procedura umieszczenia dziecka w pieczy zastępczej( w rodzinie zawodowej i niezawodowej), ale tak bardziej szczegółowo
karola870

Napisano: 18 sie 2015, 16:37

Oczywiście chodzi od momentu kiedy koordynator dostaje podanie od rodziny i idzie na opinie...co potem jak juz napiszemy opinie swoja i mamy opinie psychologa
karola871

Napisano: 19 sie 2015, 16:04

Mam do was pytanie, czy wy tez dostajecie te rodziny "najtrudniejsze"? zmieniają wam się rodziny tzn. muszą pisać rezygnacje z koordynatora? fakt nic tam się nie dzieje ale akurat więcej pracy wymagają inne rodziny? czy tylko ja tak mam?
Iśka

Strona 7 z 23    [ Posty: 229 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x