Poradź co mamrobić, bo prośby i rozmowy nie odnoszą skutku. Na samo rozporzązenie też nie powołam sie , bo jak już pisałam odprawiana jestem z kwitkiem. Po ostatnim ,,ataku o awans\" kazano mo zaczekać do dnia pracownika socjalnego i w końcu się uspokoić. A tak na marginesie to zaczynam myśleć o innej pracy, tylko dzieciaków z którymi się zźyłam mi szkoda:( Pomóż
no cóż, masz problem. Jeśli nie pracujesz na kartę nauczyciela, to obowiazuje Cię kodeks pracy, a to znak, że obowiazuje Cię ustawa o pomocy społecznej i rozporządzenie w sprawie placówek opiekuńczo-wychowawczych z dnia 19 października 2007r.
weź ustawę z 12 marca 2004r, to rozporzadzenie, oraz
ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 2 sierpnia 2005 r.
w sprawie zasad wynagradzania pracowników samorządowych zatrudnionych w jednostkach organizacyjnych jednostek samorządu terytorialnego
(Dz. U. z dnia 4 sierpnia 2005 r.)
- i idź kochana z tym do radcy prawnego, niech Ci da wytyczne do tych dokumentów. Nad dyrektorem jest PCPR oraz starosta. To co robi twój szef - to łamanie prawa!
W placówce w której ja pracuje wszyscy są zatrudnienie na stanowisku młodszy wychowawca a są osoby które tam pracują po 5 lat, ja pracuje 3 lata. Dyrektor nas poinformował, że to on decyduje o awansie i wszystko będzie zależeć od oceny pedagogicznej naszej pracy dokonanej przez Dyrektora.
bzdura!!!!! tak , jak w oświacie są awanse, tak w pomocy społecznej też. Czy Ci wasi dyrektorzy nie umieją czytać???? rozporządzenie o wynagradzaniu reguluje, kto i kiedy jest młodszy i starszym wychowawcą.
Iwona ma rację - w rozporządzeniu wyraźnie jest napisane, dyrektor placówki nie ma obowiązku nadawać awansu, wtedy musi umotywować to negatywną opinią, że np. nie widzi, aby pracownik zasługiwał na mianowanie i zmianę zaszeregowania. Ja pracuje już 5 lat w placówce opiekunczo - wychowawczej i jestem już wychowawcą koordynatorem. To jest tlko dobra wola dyrektora i pozytywna jego opinia. Pozdrawiam
oj chyba tak nie jest, że dyrektor albo da, abo nie da awansu. W rozporządzeniu jest napisane wyraźnie, po jakim okresie czasu przepracowania w placówce jest się zaszeregowanym w danej kategorii!
i tak:
młodszy wychowawca - XIII - XV kategoria (od chwili zatrudnienia w placówce opiekuńczo-wychowawczej do 2 lat)
wychowawca XIV- XVI kategoria (od 2lat do 4lat)
itd.
Skoro tak u Was jest, to niech tak jest, u nas jest inaczej
pozdrawiam