u nas nie ma z awansami problemu, wszystko wg. rozporządzenia.
Zarobki liche, niekiedy przy przy przejściu na wyższy stopień w ogóle się nie zyskuje a jeżeli już, to bardzo niewiele.
..czyli to wyłączni chyba zależy od dyrektora...chociaż tez dziwne, bo nigdzie to nie jest sprecyzowane...to tak jakby te 3 lata pracy nie istniały i żadnego doswiadczenia nie przyniosły-- naprawde niesprawiedliwe
u mnie w placówce wychowawcy z kp pracują po 35 godzin i uważam, że jest to bardzo sprawiedliwe. wychowawca będąc z dziećmi na grupie nie ma czasu na wypełnianie dokumentacji, która jest bardzo obszerna.bo trudno usiąść nad papierami, gdy dzieci szaleją:-). a ponadto raz w miesiącu są posiedzenia zespołu i wychowawcy pracując na 40 godzin musieliby przychodzić w wolnym czasie, a tak jest możliwość odebrania tych godzin.
pedagog i psycholog mogą mieć po 40 godzin, bo zawsze w tygodniowym planie pracy wyodrębniają godziny na wypełnianie/sporządzanie dokumentacji, a i czas pracy mogą tak elastycznie dostosować, że nie muszą przychodzić na posiedzenia zespołu w czasie prywatnym.
ponadto podpowiadam, że nasze ministerstwo wystosowało do dyrektorów pismo, iż wychowawcy z kp powinni także mieć wyodrębnione godziny na pracę bezpośrednią z dziećmi i na pracę na rzecz dzieci. ilość godzin zależy jednak od dyrektora.
pozdrawiam
anik
Mam pytanie.Po 3 latach pracy dostałam awans z młodszego wychowawcy na wychowawcę.Czy o kolejny awans mogę się starać po 4 latach czyli już za rok czy liczy się data ostatniego awansu?
Czy nowe rozporzadzenie juz weszło? bo mam zamiar skladac podanie o zmiane z młodszego na wychowawce i niewiem czy opierac sie na rozporzadzeniu z dnia 2 sierpnia 2005r czy nowego?
jezeli jest nowe to moze ktos wkleji te paragrafy o ktorych mowa ze mlodszy na dzien dobry 2 lat wychowawca itp
,