POSTULATY DO RZĄDU - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 26    [ Posty: 254 ]

Napisano: 20 lut 2012, 16:40

To ciekawa propozycja ale może być problem, gdyż w tej chwili koszt się waha od 3 tys. do 4,5. Zrównają w dół i ci co maja 4,5 podniosą alarm,że mają wyższe koszty np więcej dyplomowanych, droższe koszty utrzymania placówki(żywność a nawet prąd kosztują różnie w różnych miejscach kraju). Generalnie ja widzę największy problem w braku jedności pracowników. Nikt z KP nie będzie umierał za karcianych. Jak wielokrotnie dawano tu wyraz ogólnemu zadowoleniu z wejścia w życie ustawy o pieczy w kontekście sprawiedliwości społecznej równającej przywileje i zarobki pracowników(oczywiście w dół). Ja naiwnie myślałem, że jak się okazało ,że zrównanie warunków pracy KP z KN okazało się zabraniem karty, to pracownicy z kodeksu będą oburzeni że nic nie zyskują w związku z nowymi przepisami. Niestety większość( może jednak nie większość lecz wielu) jest zadowolona z tego że im się nie polepszyło.Wystarczy satysfakcja ,że inni będą mieli gorzej. Reszta zapisów ustawy jest już mniej ważna. Nikt nie zaryzykuje kłopotów w pracy, żeby czasem jej nie stracić, kolejka chętnych mających znajomości gdzieś w samorządzie jest długa, a nikt nie jest niezastąpiony.
~Leon

Napisano: 20 lut 2012, 18:42

Witam. Etatysta dobry pomysł. Nawet można określić to w podobny sposób jak w obecnej ustawie np. miesięczny koszt utrzmania dziecka w instytucjonalnej pieczy bzastępczej wynosi nie mniej jak3.200 złotych. Jak samorząd jest bogaty dołozy. Ustawa gwarantuje zatem podstawowe minimum.
~Marcin

Napisano: 21 lut 2012, 13:18

Cóż za zaangażowanie w poprawę swojego losu ;) Tylko dwóch \"karcianych\" napisało \"coś tam coś tam\". Reszcie to chyba te nowe przepisy tak się podobają, że nie chcą nic zmieniać ;)
Mam wrażenie, że większość pogodziła się ze swoim losem. Pan każe - sługa robi.
~etatysta

Napisano: 21 lut 2012, 14:09

Nie dobijaj mnie. Cały czas wierzę w ludzi .........
~Marcin

Napisano: 21 lut 2012, 16:46

Macie rację - niestety ręce opadają.
Sorry, ale tylko taki wniosek się nasuwa. Moja powyższa prośba nie wymagała poświęcania się czy narażania sie na utratę pracy, zatem zupełnie nie rozumiem takiego \"zaangażowania\".
Wybaczcie,ale z tak \"mikrym\" materiałem nie waro było jechac do naszych \"wybrańców narodu\". Zachęcam jednak, abyśmy nie odpuszczali.
Pozdr.
~Wojtek

Napisano: 21 lut 2012, 18:07

Jesteśmy placówką niepubliczną więc rozstrzygnięcia odnośnie pracowników samorządowych są poza nami (z KN też się dawno pożegnaliśmy).
Słusznym rozwiązaniem wydaje się ujednolicenie kosztu pobytu dziecka w placówce op- wych (w 2012 mamy 2305zł inni ok 5000zł (choć moja korespondencja z rzecznikiem praw dziecka skłania do wniosku,że różnica jest ok).

W opinii prawnika z którym ostatnio rozmawiałam o ustawie i rozporządzeniu, wprowadzenie zmian w regulacjach prawnych jest konieczne, ponieważ zawierają one liczne sprzeczności.
Może szykująca się potrzeba zmian uwzględniłaby też nasze potrzeby.
Oby tylko starczyło nam sił i determinacji.
~casus

Napisano: 21 lut 2012, 22:15

czy ja dobrze kumam ,że specjalista w pl.op-wych. zarabia więcej ode mnie czyli wychowawcy kodeksowgo,czy dopiero to jest wprowadzane,oswiećcie mnie
~zainteresowany

Napisano: 22 lut 2012, 12:35

Casus czy zarabiacie dużo mniej od karcianych? Czy to głównie jest zasługą ,że koszt utrzymania wychowanka jest taki niski? Jeśli tak jest to nie dziwię się alarmom w prasie ,że KN zabija budżet gmin. Gdyby wszyscy nauczyciele zarabiali po 1600 zł byłoby taniej a gdyby zrzekli się pensji to szkoły i POW mogłyby przynosić jakieś zyski.
~Leon

Napisano: 22 lut 2012, 13:04

Pensje kp są na poziomie 3/5 wynagrodzenia kn. Przynajmniej u mnie. Tak na marginiesie sąd w Warszawie orzekł, że zgodnie samorządy mają prawo określać wysokość pensum dla pedagoga, logopedy. Samorządy się cieszą i wyrażają nadzieję, że będą to mogły robić w przypadku nauczycieli. Reazumując obecnie rada gminy lub powiatu może ustalić dla pedagoga np. 36 godzin pracy, 40 lub 15.
~Marcin

Napisano: 22 lut 2012, 13:04

Pensje kp są na poziomie 3/5 wynagrodzenia kn. Przynajmniej u mnie. Tak na marginiesie sąd w Warszawie orzekł, że zgodnie samorządy mają prawo określać wysokość pensum dla pedagoga, logopedy. Samorządy się cieszą i wyrażają nadzieję, że będą to mogły robić w przypadku nauczycieli. Reazumując obecnie rada gminy lub powiatu może ustalić dla pedagoga np. 36 godzin pracy, 40 lub 15.
~Marcin

Strona 2 z 26    [ Posty: 254 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x