Napisano: 20 lut 2012, 16:40
To ciekawa propozycja ale może być problem, gdyż w tej chwili koszt się waha od 3 tys. do 4,5. Zrównają w dół i ci co maja 4,5 podniosą alarm,że mają wyższe koszty np więcej dyplomowanych, droższe koszty utrzymania placówki(żywność a nawet prąd kosztują różnie w różnych miejscach kraju). Generalnie ja widzę największy problem w braku jedności pracowników. Nikt z KP nie będzie umierał za karcianych. Jak wielokrotnie dawano tu wyraz ogólnemu zadowoleniu z wejścia w życie ustawy o pieczy w kontekście sprawiedliwości społecznej równającej przywileje i zarobki pracowników(oczywiście w dół). Ja naiwnie myślałem, że jak się okazało ,że zrównanie warunków pracy KP z KN okazało się zabraniem karty, to pracownicy z kodeksu będą oburzeni że nic nie zyskują w związku z nowymi przepisami. Niestety większość( może jednak nie większość lecz wielu) jest zadowolona z tego że im się nie polepszyło.Wystarczy satysfakcja ,że inni będą mieli gorzej. Reszta zapisów ustawy jest już mniej ważna. Nikt nie zaryzykuje kłopotów w pracy, żeby czasem jej nie stracić, kolejka chętnych mających znajomości gdzieś w samorządzie jest długa, a nikt nie jest niezastąpiony.