Wywiad z Polkowskim - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 9 z 10    [ Posty: 94 ]

Napisano: 16 mar 2012, 14:05

10 zł. to średnia stawka żywieniowa np. w bursach czy internatach. Tylko, że tam jest żywienie zbiorowe tj. posiłki przygotowują osoby wykwalifikowane, spełniające wymogi sanitarne według jadłospisu zaakceptowanego przez sanepid. Tak przygotowane posiłki spełniają (a przynajmniej powinny) normy sanitarne oraz zawierają odpowiednie ilości niezbędnych składników dostosowanych do potrzeb dzieci i młodzieży. Posiłki przygotowywane przez dzieci pod opieką wychowawcy nie dają gwarancji że posiłek zostanie przygotowany właściwie przy należytym zachowaniu higieny. Nie ma nawet gwarancji, że posiłek w ogóle zostanie przygotowany przez dzieci. Np składnikiem strogonowa jest surowe mięso i nie wiem, czy do jego obróbki mogę i powinienem dopuścić wychowanków.
~etatysta

Napisano: 16 mar 2012, 14:18

~Maranno, ~etatysto - dzięki za wypowiedzi, za pokazanie tych spraw od tej drugiej strony.
~herbi

Napisano: 16 mar 2012, 15:36

Ten artykuł to dla mnie szok.
przecież to wiadomo,że dziecko przebywające w Palcówkach powie to czego oczekuje rozmówca.
Strasznie współczuję Pani Dyrektor. Mam nadzieję,że Starosta, Rada Powiatu wgłebi się rzetelnie w temat i obiektywnie oceni sytuację.
Dzieci w ddz nie dbaja o nic,nie szanuja rzeczy, zostawiają czapki, szaliki, rękawiczki, a nawet kurtki gdzie popadnie,niszczą każde rzeczy, które są w zasięgu ich użytkowania, a potem słyszałamy od wychowanków - nie mam, jestem w domu dziecka to mi się należy. Mimo,że otrzymali brakującą odzież, książki,zeszyty itd
Sama przeżyłam pewną sytuację, gdzie \"wpadła\" pewna ekipa TV kiedy zobaczyli to \"coś\" usłyszałam - ech Paweł to nie nadaje się na pierwsze strony......Odjechali z miną niezbyt szczęśliwą, nie było sensacji.
Zrozumie temat, kto pracuje w takich instytucjach z \"biednymi dziećmi\", jeden z moich wychowankow powiedział do nauczycielki w szkole mieszkam w domu dziecka,jestem dzieckiem specjalnej troski.
Lubię swoją pracę, nawet bardzo, ale czasem ręce opadają, a serce wystawione na dłoni zamyka się.
Trzymam kciuki za P. Dyrektor z Chrzanowa.
~Stokrotaka

Napisano: 16 mar 2012, 18:25

Do nas w ubiegłym roku na prośbę pełnoletniej wychowanki o wsparcie w znalezieniu domu przybyła ekipa z Super Expresu.
Byli naprawdę profesjonalnie przygotowani. Przywieźli okazałą starą lekko niedopinającą się walizę. Dziewczynę wywieźli w długie zasypane jesiennymi liści aleje. Sesja foto była udana, dziewczyna bez celu z zagubionym wzrokiem włóczyła nogami.
Na apel zgłosiło się jakieś kilkanaście osób (przede wszystkim panowie, bo dziewczyna wyjątkowo ładna), desperaci chcieli nawet przysyłać wyciągi z księgi wieczystej.
Ostatecznie dziewczyna wybrała rodzinę ok 70letnią, która po roku nie wie jak wycofać się z kontaktu, bo myślała, ze będzie inaczej. Oczekiwali wdzięczności i opieki....
Nie doczekali się...
Moje zdanie o stronniczości mediów i superexpresowym tempie robienia afery za wszelką cenę się już nie zmieni. :(
~casus

Napisano: 16 mar 2012, 19:48

Może trzeba teraz poprosić Super Expres, żeby zrobili reportaż teraz, i pokazali jak wygląda wspólne mieszkanie ? ;)
~Marianna

Napisano: 16 mar 2012, 23:46

Dzięki za słuszne głosy. Jest dobrze, że tak fajnie ujmujecie to co dlanas jest codzinnością a dla ludzi z zewnątrz niezrozumiałe.
~Marcin

Napisano: 17 mar 2012, 0:10

Nie byliby chyba zainteresowani :( wolą wypróbowane i powszechnie chwytające tematy
~casus

Napisano: 18 mar 2012, 3:12

Czyli da się bez opluwania i pod nazwiskiem powiedzieć coś o domu dziecka.

https://www.dziennikzachodni.pl/artykul/ ... ,t,sa.html
~etatysta

Napisano: 18 mar 2012, 4:54

Da się, ale mało tego, mało ;)
~Wojtek

Napisano: 18 mar 2012, 4:57

Etatysto, ktoś kto \"odważy się\" pisać dobrze o domach dziecka musi być świadom na jakie święte oburzenie się narazi, \"prawomyślnym\" ;)
Pozdr.
~Wojtek

Strona 9 z 10    [ Posty: 94 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x