POSTULATY DO RZĄDU - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 16 z 26    [ Posty: 254 ]

Napisano: 22 kwie 2012, 17:32

No pewnie ja będę za taką kasiorę 1400zł( na rączke) rzucał się na ,,doksztalty,, żeby przejść wszystkie szczeble kariery w placówce i jeszcze ktoś mnie bedzie oceniał z zewnątrz
~kp

Napisano: 22 kwie 2012, 22:19

Po co się cofać? 32 godziny w 4 dni 8 na dokumenty, sądy itp.
~Leon

Napisano: 22 kwie 2012, 22:51

już się cofamy ;)

Już były czasy w Polsce, gdy były ochronki i sierocińce społeczne. Około 1949 roku zrównały się domy tzw społeczne i państwowe. W latach 60 prawie 100% było już upaństwowione.

A może tylko zataczamy koło ... i należy czekać cierpliwie na dalszy rozwój wypadków ;)

Chociaż pomysł 32 plus 8 brzmi faktycznie lepiej niż 35+5
~Marianna

Napisano: 15 maja 2012, 1:32

Dobry wieczór - czy są jakieś nowe wiadomości odnośnie rozporządzenia{ustawy}?
~Fasolka

Napisano: 15 maja 2012, 13:28

Wczoraj byłem na konferncji w Brodnicy z udział RPD. Pan minister Michalak dużo mówił o prawach dziecka. Zostały mu przekazane wnioski w tym o zachowaniu 10 dzieciaków na jednego wychowawcę oraz o utrzymaniu pracownków socjalnych. Ma się tym zająć. Nie bardzo w to wierzę gdyż jego nastawienie do placówek jest anty. Preferuje małe 14 a najlepiej to rodziny zastępcze.
~Marcin

Napisano: 15 maja 2012, 21:51

Dzięki Marcin. Jestem ciekawa czy w placówkach 14 osobowych popołudniu i na nocy jest 2 wychowawców czy jeden?
Jeśli dwóch a zmieni się na jeden to nawet w takiej malej placówce zacznie to odbiegać od \"czegoś normalnego\" tzn. rzadko w naturalnej rodzinie zdarza się tak ze jest 14-ro dzieci i dwóch rodziców , nie mówiąc już tylko o jednym rodzicu przeważnie taka rodzina czerpie pomoc od np. dalszej rodziny to mam pytanie : jak stworzyć rodzinną atmosferę dla 14-ro dzieci tak naprawdę pochodzących często z rożnych rodzin{nawet w placówce 14 - osobowej }bez pomocy innych ludzi a zanosi się nawet i bez pomocy drugiego wychowawcy? jak dotrzeć do każdego dziecka z osobna w ciągu odrabiania lekcji , porządkach w pokoju czy nauki nie mówiąc już porostu o czasie na zwykłe rozmowy, przy np. jednym dziecku upośledzonym{które wymaga indywidualnego podejścia i poświęcenia mu więcej czasu czy dziecku z zaburzeniami zachowania- zajmiesz się nimi a co zresztą \"róbta co chceta\" ? to nie jest naturalna sytuacja rodzinna jaką chcą stworzyć politycy dzieciom z \"placówek\"!!!!!
~Fasolka

Napisano: 16 maja 2012, 12:44

proszę o obowiązujące przepisy, ile dzieci małych(w tym z orzeczeniami) moze przebywać pod opieką jednego wychowawcy w czasie dyżuru 8,10,12h ,w nocy DZIĘKUJE
~kp

Napisano: 16 maja 2012, 13:04

Obecnie jest zapis o 10 bez wzgledu na długość dyżuru czy też niepełnosprawnośc dziecka. Należy pamietać, że niezależnie od ilości dzieciaków należy zagwarantować bezpieczeństwo każdemu z nich. Zatem jak dyrektor jest rozsądny to nawet jest w stanie zorganizować opiekę indywidualną. U nas taki przypadek miał miejsce.
~Marcin

Napisano: 16 maja 2012, 13:38

I 10 powinno zostać, lub mniej a do opieki nad niepełnosprawnym{w zależności od stopnia i rodzaju }tez powinna być dodatkowa osoba . Marcin jak zmieni się na 14 to jakoś niesionej pomocy dla dzieci będzie gorsza, chyba nie ma takiej osoby która w 100% sobie z tym poradziła. Mam pytanie poza oszczędnościami oczywiście jakie argumenty politycy przedstawiają o korzyści zmiany ilości wychowanki pod opieką wychowawcy z 10 na 14?
~Fasolka

Napisano: 16 maja 2012, 18:56

Żadnych bo ich nie ma. Nie mówią bo nie mają o czym mówić.
~Marcin

Strona 16 z 26    [ Posty: 254 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x