POSTULATY DO RZĄDU - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 6 z 26    [ Posty: 254 ]

Napisano: 01 mar 2012, 18:47

U nas KN pracuje w tygodniu: 6-8 i 14-22 i w weekendy 6-14 i 14-22. Nocek KN nie ma.

Dokumenty, zebrania, szkolenia, sprawy w sądzie, wizyty w szkołach, zakupy odzieżowe itp w ramach 14 godz do dyspozycji.

Dawniej dyżur 8-14 pełnił dyrektor placówki. A nocki miały \"opiekunki nocne\".
~Marianna

Napisano: 13 mar 2012, 0:59

Wracam z lasu. Krasnali nie było.
~Marcin

Napisano: 13 mar 2012, 17:19

A może warto pomyśleć o stworzeniu odrębnego Związku Zawodowego Wychowawców z placówek opiekuńczo - wychowawczych? Jak myślicie?A może już taki gdzieś jest? Nie będziemy wtedy anonimowi i nabędziemy mocy prawnej w walce o swoje prawa. Co o tym myślicie???
~Inka

Napisano: 16 mar 2012, 23:32

~Marianna

Napisano: 22 mar 2012, 4:48

Ok. Tylko zastanawiam się w jaki sposób uregulować problemy dotyczące bezpośredniej pracy z dzieckiem i na rzecz dziecka. W jednych placówkach wychowawcy pracują 40 h bezpośrednio, w innych 30 h,26 h lub 32 h. Uważam, że to powinno zostać ujednolicone.Następna sprawa, nauczyciel w szkole specjalnej dostaje dodatek za pracę z dziećmi upośledzonymi. Czy jak dziecko opuszcza szkołę to staje się mniej trudne i upośledzone? A takich dzieci trafia coraz więcej do placówek i z nimi też musimy pracować. W badaniach okresowych wychowawcy na KP nie jest ujęta wizyta u laryngologa. Przepraszam bardzo, czy my nie pracujemy głosem?Itp.,Itd...Czy któreś związki zawodowe \" nauczycielskie\" zajmują się też sprawami wychowawców samorządowych?Nie rozumiem jednego, za jakiś czas wszyscy będziemy jechali na tym samym wózku i w równym stopniu powinno wszystkim, chcącym lub muszącym pracować w placówkach opiekuńczo-wychowawczych na jak najlepszych warunkach pracy. Póki co jest tak, że każdy ma takie warunki, jakiego ma dyrektora, jak ludzkiego to ludzkie, jak nie, to....pewnie sami wiecie.
~Inka

Napisano: 22 mar 2012, 4:59

Co do nocek to KN i KP ma taką samą ilość nocek w mojej placówce.
~Inka

Napisano: 22 mar 2012, 10:19

Inka pracuje z KP i zawsze na skierowaniu mam wizyte do laryngologa!cos u was jest nie tak.zgadzam sie co do dyr -szkoda ze nie motywuja ludzi do pracy i nie zależy im na dobrych wychowawcach a ważniejsze staja sie korzyści ekonomiczne
~Ola

Napisano: 22 mar 2012, 11:00

do inki-ja mam nawet malutkie dzieci z orzeczeniem o niepełnosprawnosci ,nowe przepisy nie regulują jak to powinno w realu wygladać tzn.praca w grupie (ile mogę mieć ich pod opieką sama grupie np.11 osobowej itd.?)może ktoś jest w temacie ?
~KP

Strona 6 z 26    [ Posty: 254 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x