POSTULATY DO RZĄDU - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 7 z 26    [ Posty: 254 ]

Napisano: 22 mar 2012, 21:08

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... xZtpkVn09A

Trochę przydługi link dot badań robionych przez ZNP.

Tytuł dokumentu: \"Wyniki badań ankietowych
nt. sytuacji placówek opiekuńczo – wychowawczych\"

to a pro po wspólnego wózka

Co do laryngologa, nasz lekarka powiedziała mi że my \"głosem nie pracujemy\" hehe ostatni raz na badaniach laryngologicznych byłam jak przyjmowałam się do pracy.
~Marianna

Napisano: 23 mar 2012, 14:04

Dziękuję Marianno, z powyższą ankietą zapoznałam się kilka lat temu i nie wiem, co ona dała. Wiemy, że jest źle i dalej źle się dzieje. Mało skuteczna była też interpelacja w sprawie podstaw prawnych, na jakich są zatrudniani wychowawcy w placówkach opiekuńczo-wychowawczych. Co do wspólnego wózka, to faktycznie będziemy jechać razem, ale dopiero od 2014 r, jak wszyscy będą na równych prawach. Pensje, urlopy, brak dodatku motywacyjnego, 40 godzin pracy, \"grusza\" tylko z funduszu socjalnego....
W trakcie badań okresowych usłyszałam, że laryngolog przysługuje tylko tym z KN, bo jest zapis, który to reguluje.
~Inka

Napisano: 23 mar 2012, 14:11

Do KP. Nie dotarłam do takiej regulacji prawnej i myślę, że takiej nie ma. Może się mylę. I o to właśnie mi chodzi, jest za wiele rzeczy niejasnych, nieuregulowanych i zostawionych do wolnej interpretacji osób zarządzających placówkami.
~Inka

Napisano: 24 mar 2012, 9:21

Inka napisała:
\"Co do wspólnego wózka, to faktycznie będziemy jechać razem, ale dopiero od 2014 r, jak wszyscy będą na równych prawach. Pensje, urlopy, brak dodatku motywacyjnego, 40 godzin pracy, \"grusza\" tylko z funduszu socjalnego.... \"

Czekam na to z niecierpliwością, aż będę miała:

1. \"dzień wolny\" bo teraz mam \"14 godz do dyspozycji\" więc muszę być dostępna de facto 24h na dobę, np odbieram tel o godz. 23 \"zrób coś ze swoimi dziećmi\".

2. aż będę pracować 40 godz a nie po 60 bo te \"14 godz do dyspozycji\" jest jak z gumy wszystko się tam mieści: zebrania, szkolenia, odzieżówki, wyjścia do szkoły, festyny, zespoły i całe mnóstwo biurowej pracy (więcej niż przeciętny wychowawca, bo mam więcej dzieci plus obowiązki koordynatora)

2. premie, których teraz nie dostaję (a dodatek motywacyjny też nie zawsze).

3. może nareszcie dostanę dodatek funkcyjny

4. wreszcie przestaną ludzie mnie wytykać palcami, że jestem z KN (tak jakbym komuś coś zabrała)

i jeszcze jedno ... moje wczasy \"pod gruszą\" już dawno przepadły na rzecz KP ... nie dostaję ich
~Marianna

Napisano: 24 mar 2012, 9:29

kiedyś chyba Marcin napisał, ze wie dlaczego tak jest ...

Teraz też i ja już wiem:
ZNP, karciani wyciągają rękę, podpowiadają jak walczyć o swoje, popychają by wypchnąć do przodu, mobilizują kodeksowych do walki

a kodeksowi plują na karcianych, nie rozumiejąc, że my już tą drogę przeszliśmy, że długie lata musieliśmy walczyć o te wszystkie przywileje, które teraz nam są zabierane w myśl \"równości społecznej\"...
~Marianna

Napisano: 24 mar 2012, 10:04

smuci mnie tylko jedna rzecz

teraz jestem specjalistą - nauczycielem o najwyższych kwalifikacjach

a po 2013 roku będę personelem pomocniczym
~Marianna

Napisano: 24 mar 2012, 13:01

Marianno-sprawdziłaś już jak będziemy zaszeregowani ?u mnie nad starszym wychowawcą,nie ma koordynatora(jak to ktoś podał wcześniej),więc po tylu latach pracy będę tylko wychowawcą (takie będę miała zarobki: między1500zł a2300zł),nie pełnię funkcji pedagoga ,psychologa a oni są wyżej w tej tabeli zaszeregowani (mają więcej kasy ,a sa czasami dopiero na starcie jeżeli chodzi o podyplomowki) PYTAM SIĘ TYLKO DLACZEGO TAK JEST ;czy ja po 20 latach pracy jako wychowawca nie jestem specem w swojej dziedzinie ,że mam byc niżej w tabeli zaszeregownia a młody pedagog(bez doswiadzczenia!)z dwuletnim stażem bez podyplomowek ,kursow ma być ode mnie wyzej ?krew mnie zalewa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
~k***

Napisano: 24 mar 2012, 13:06

jesteśmy frajerami jeśli myślimy ,że po 40 h pracy nic już nie trzeba będzię robic ; u nas kodeksowi ,ktorzy są prowadzącymi wychowawcami mają non stop powyżej 40h -to wlasnie trzeba uregulowac w nowelizacji ustawy
~k***

Napisano: 24 mar 2012, 21:25

Marianno, czy u Was te 14 godzi to też wizyty z dziećmi u lekarzy specjalistów, czy tylko praca na rzecz dziecka bez jego fizycznego udziału?
~Agni

Napisano: 25 mar 2012, 9:54

W zależności od potrzeb, bo wiadomo, że buty trudno kupić bez dziecka. Ale lekarze są w ramach dyżurów, kto jest na dyżurze - ten idzie.

U nas KP odbierają z grafiku każde 15 minut, które są w pracy dłużej niż grafik wskazuje. Jak dziś jest w pracy 15 minut dłużej to za dwa dni przyjdzie 15 później, albo wyjdzie wcześniej.
~Marianna

Strona 7 z 26    [ Posty: 254 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x